Üzleti tippek

Több a mobiltelefon, mint a WC Indiában

Indiában több a mobiltelefon, mint a WC - derült ki egy New Yorkban közzétett ENSZ-jelentésből.

A dokumentum szerint a világ második legnépesebb országában csak 366 millió embernek, vagyis a lakosság 31 százalékának adatik meg, hogy illemhelyet használjon. A nyilvántartott mobiltelefonok száma viszont jóval magasabb, 545 millió, ebben valószínűleg közrejátszik az is, hogy sok indiainak két, három vagy akár több készüléke van.

Indiában “robbanásszerűen” ugrott meg a mobiltelefon-használat: 2000 januárjában 100 indiaira még mindössze 0,35 százalék készülék jutott, most pedig 45. “Keserű irónia, India olyan tehetős, hogy lakossága felének van mobiltelefonja, de sokakat még az a legalapvetőbb dolog és méltóság sem illet meg, hogy vécét használhasson” – hangsúlyozta Zafar Adeel, az ENSZ Egyetem illetékese.

Világszerte 1,1 milliárd ember végzi szükségét a szabadban az ENSZ adatai szerint. A világszervezet “millenniumi fejlesztési céljai” között a tagállamok 2000-ben azt is elhatározták, hogy 15 éven belül felére csökkentik azoknak az embereknek a számát, akik nem jutnak hozzá az elemi higiéniai létesítményekhez. “Úgy tűnik, hogy Indiában inkább az egymilliárd mobiltelefont érjük el, mintsem a célunkat” – olvasható a jelentésben, amely szerint egy WC mintegy 300 dollárba (körülbelül 58 ezer forintba) kerülne. Világszerte 358 milliárd dollárt kellene költeni ahhoz, hogy a millenniumi cél teljesüljön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik