Üzleti tippek

Megszorongatják az MFB-t

admin
admin

2010. 04. 15. 20:40

Kockázatkezelési hiányosságok miatt felügyeleti intézkedést alkalmazott az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bankkal (MFB) szemben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

A felügyelet a honlapján publikált határozat szerint célvizsgálatot végzett a hitelintézetnél. Ennek nyomán felszólította az MFB-t arra, hogy a kockázatkezelésre, kockázatvállalásra irányadó belső szabályzatait legkésőbb 2010. május 15-ig vizsgálja felül, illetőleg módosítsa akként, hogy azok alapján a prudens hitelintézeti kockázatvállalási, és kockázatkezelési feladatok ellátása teljes körűen biztosítható legyen.

A banknak az átdolgozott szabályzatok alapján át kell vizsgálnia a nem pénzügyi vállalkozások számára nyújtott hitelportfólióját, és szükség esetén gondoskodnia az egyes ügyletek megfelelő minősítési kategóriába történő átsorolásáról, illetve az értékvesztés megképzéséről.
A felügyelet az MFB-t felszólította arra is, hogy kockázatkezelési, kockázatvállalási gyakorlata során a vonatkozó belső szabályzataiban – különösen az ügyletminősítési és értékelési, az ügyfél- és partnerminősítési, és a fedezetértékelési szabályzatában – foglalt rendelkezéseket mindenkor maradéktalanul tartsa be.

A banknak az átdolgozott szabályzatokat 2010. május 20-ig kell megküldenie a felügyeletnek. A határozatban megjelölt hitelportfólió ügyletenként történő átvizsgálásáról, szükség esetén új minősítési kategóriába történő átsorolásáról, illetve az értékvesztés elszámolásáról készült – az igazgatóság által megtárgyalt, és a felügyelő bizottság által jóváhagyott – belső ellenőri jelentést 2010. június 15-ig kell megküldenie a PSZÁF-nak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.