Üzleti tippek

Jogszerű az Emfesz tulajdonosváltása

Jogszerű volt 2009. május 4-én az Emfesz Első Magyar Földgáz és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Kft. új tulajdonosának, a Svájcban bejegyzett RosGas AG-nak a cégbírósági bejegyzése a Fővárosi Bíróság szerdán hozott ítélete szerint.

A Fővárosi Bíróság megismételt eljárás során hozott nem jogerős ítéletében a korábbi tulajdonos, a ciprusi Mabofi Holdings Ltd. kereseti kérelmét elutasította. Januárban a Fővárosi Bíróság nem jogerős, elsőfokú ítélete, hatályon kívül helyezte az Emfesz tulajdonosváltását engedélyező energiahivatali határozatot is. Ebben a perben – a korábbi tájékoztatás szerint – az Emfesz és a Magyar Energia Hivatal (MEH) is fellebbezett.

A Mabofi Holdings és a RosGas AG, illetve az Emfesz azért áll jogvitában, mert a Mabofi álláspontja szerint Góczi István, az Emfesz ügyvezető igazgatója egy korábbi felhatalmazás alapján jogtalanul adta el a Mabofi tulajdonában álló kft.-t a RosGas AG-nak.

Az Emfesz 2009 májusában került a RosGas AG tulajdonába a Dmirti Firtas ukrán üzletember érdekeltségébe tartozó Mabofi Holdings 100 százalékos tulajdonából. Erre azt követően került sor, hogy a társaság 2009 áprilisában bejelentette: addigi szállítója, a RuskUkrEnergo nem jut gázhoz, így megszakadtak a szállítások. Dmitri Firtas a RuskUkrEnergo egyik tulajdonosa.

Góczi István, az Emfesz ügyvezető igazgatója újságíróknak többször is hangsúlyozta, hogy ha 2009 tavaszán nem történik meg a tulajdonosváltás, akkor a magyar piac 20 százalékának gázellátása került volna veszélybe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik