Üzleti tippek

Nálunk is árulták a fulladást okozó babahordozót

Több mint egymillió babahordozót hívott vissza szerdán az Egyesült Államokban a fogyasztóvédelmi hatóság (CPSC), mert használatuk három halálesettel hozható összefüggésbe. A Magyarországon is forgalmazott termékeket a forgalmazók kötelesek visszahívni.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) jelenleg feltérképezi, hogy az érintett babahordozókat mely vállalatok forgalmazzák Magyarországon – mondta Kathy Attila szóvivő. A hatóság egy-két napon belül értesíti az érintett cégeket, amelyek kötelesek a termékeket visszahívni – tette hozzá.

Az interneten fellelhető adatok szerint a babahordozókat többek között a Brendon Gyermekáruházak Kft. forgalmazza.
Az amerikai Infantino cég által gyártott, Sling Rider és Wendy Bellissimo elnevezésű babahordozókról van szó. Ezek oldaltáska-szerűen vannak kiképezve, és főként újszülöttek hordására szolgálnak, nagyjából 5-6 kilogrammig.

A hatóság nyomatékosan felhívta a szülők figyelmét arra, hogy 4 hónaposnál fiatalabb babát ne tegyenek ilyen hordozóba.
A hatóság szakembereinek véleménye szerint a kisbabák megfulladhatnak a táskaszerű hordozókban, mert a hordozó szövete hozzányomódik az orrukhoz vagy a szájukhoz, illetve a még gyenge gerincű kisbabák teljesen összegömbölyödve nem jutnak levegőhöz, mivel arcuk a mellkasukra bukik.

A CPSC szerint az elmúlt 20 évben 14 olyan halálesetet vizsgáltak, amelyek babahordozók használatával kapcsolatosak. Ezek közül három hozható összefüggésbe az Infantino hordozók használatával. A hordozókat gyártó cég elnöke közölte, hogy mindenben együttműködik a hatósággal, és más termékeket ajánlott fel a visszahívott hordozók helyett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik