Üzleti tippek

Újraindul a MÁV megapályázata

Újra nekifut a MÁV Zrt. az áfa nélkül 83 milliárd forint becsült értékű GSM-R rádiókommunikációs rendszer megvalósításának - írja a Napi Gazdaság. A társaság elnöke szerint egyben marad a MÁV csoport.

A lap szerint szerencsés lenne, ha mielőbb pont kerülne a jó ideje tartó “huzavonára”, mert nem veszne el a több tízmilliárd forintot kitevő uniós forrás. A Napi utal arra, hogy 2006-ban indult eljárás eredményét az egyik pályázó, a Kapsch-Nortel konzorcium megtámadta a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, majd a MÁV érvénytelennek nyilvánította a pályázatot.

Lekerült a napirendről a MÁV csoport szétbontása személyszállító és pályavasút cégre, a vasúttársaság a tervezetthez képest 29 milliárd forinttal mérsékelte 2009. évi veszteségét – mondta el ugyanakkor Andrási Miklós, a MÁV elnök-vezérizgatója a Világgazdaságnak.

A tervezett 64 milliárd helyett 35 milliárd forint volt tavaly a MÁV Zrt. vesztesége, de a javulás ellenére vészesen csökken a társaság saját tőkéje, így az év végén állami szerepvállalásra lesz szükség. A megoldásról a pénzügyi és a közlekedési tárca szakemberei tárgyalnak. Az elnök-vezérigazgató megjegyezte, hogy a takarékosság mellett egy egyszeri tétel, 19 milliárd forint áfa-visszatérítés is mérsékelte a veszteséget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik