Üzleti tippek

Kevés cégen segített az új csődtörvény

admin
admin

2010. 03. 11. 12:04

Az új csődtörvény nem szorította vissza a felszámolások számát: a jogszabály tavaly szeptemberi megszületése óta csupán 42 vállalat próbálta működését reorganizálni a csődvédelem keretein belül, míg a felszámolások száma továbbra is magas, havonta több mint 1200 - közölte a Dun and Bradstreet (D and B) üzleti információszolgáltató Kft.

A cég adatai szerint 2009 szeptemberétől 2010 február végéig 7934 magyar vállalatot érintett felszámolás, míg ugyanebben az időszakban csupán 42 vállalati csődeljárás indult. Hangsúlyozzák: az adósok továbbra is ódzkodnak a csődeljárás indításától, ennek pedig részben az az oka, hogy az új csődtörvény szerint az adósnak kötelessége értesítenie bankját.

Így az új csődtörvény értelmében a korrekt adósok érdeke a csődjelentés, míg a tisztességtelen adósokat vagy a csődeljárás eltitkolására vagy a felszámolási eljárás hitelező oldalról való indításának kivárására ösztönözheti. Ráadásul a csődeljárás esetén kötelező értesítés elmulasztása csupán 800 ezer forint pénzbüntetéssel súlyható, így az alacsony büntetés érdekeltté teheti a rosszhiszemű adósokat a bejelentés elmulasztásában – olvasható a közleményben.

A D and B elemzése szerint hiába volt az új csődtörvény célja a felszámolási eljárások visszaszorítása és a reorganizáció elősegítése, ez eddig nem teljesült. A felszámolások száma ugyan csökkent az elmúlt 4 hónapban, a mérséklődést mégsem a fél év alatt alig 50 csődeljárás eredményezte, illetve megkérdőjelezhető, hogy ez a tendencia tovább folytatódik-e.
A felszámolási eljárásokban résztvevő cégek 80 százaléka már vagyon nélküli vállalat – hivatkoznak a Felszámolók és Vagyonfelügyelők Országos Egyesülete (FOE) adataira. Hozzáfűzik: az APEH a felszámolások során kintlévőségeinek kevesebb, mint 5 százalékát tudja behajtani, egy rosszabb besorolású hitelezőnél ez az arány csupán néhány százalék lehet.

Keleti József, a Dun and Bradstreet Kft. ügyvezető igazgatója szerint a jelen gazdasági környezetben működő vállalatok esetében elengedhetetlen a tudatos kockázatkezelés, mivel ha a hitelezők csak későn, a felszámolási eljárás alatt próbálják érvényesíteni követeléseiket, nagy valószínűséggel alig jutnak pénzükhöz.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Hosszú Katinka megvédte az Eb-címét

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.