Üzleti tippek

Veszélyes adatok

Bár nem kerültek reflektorfénybe, komoly társadalmi problémákat is felvetett az idei CeBIT. A számos technológiai megoldás alapját képező, a felhasználókról egyre több információt tartalmazó adatbázisok komoly veszélyeket rejtenek magukban.

Fontos szerephez jutottak az idén az európai politikai élet meghatározó személyiségei a világ legnagyobb informatikai kiállításán és vásárán, a CeBIT-en. Az eseményt Angela Merkel német kancellár és José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök nyitotta meg. A politikusok szereplése ezzel nem ért véget, a rendezők rövid túrára invitálták őket a kiállításnak helyszínt adó hannoveri vásárközpontban, ennek során a német kancellár és a spanyol kormányfő olyan megoldásokkal és technológiákkal szembesülhetett, amelyeket olykor igen keményen bírálnak.

A március 2–6. között megrendezett CeBIT mottója, a „Connected Worlds” (Összekapcsolt világok) találónak tűnik napjainkban, amikor az internet révén valóban egyre jobban elmosódnak a határok az otthon és a munkahely, a magán- és a társasági élet között.

A szlogen jegyében az esemény kiállítói olyan megoldásokat mutattak be, amelyek amellett, hogy energiatakarékosak és lecsökkentik az egyes feladatok elvégzéséhez szükséges munka mennyiségét, vezeték nélküli technológiák révén kommunikálnak egymással és az akár több tíz vagy száz kilométerre lévő felhasználóval. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy akár a munkahelyünkről egy mobilkészülék segítségével is irányítani tudjuk a háztartási eszközöket, mint például a mosógépet, vagy szabályozhatjuk a ház fűtési rendszerét.

Miközben a hannoveri technológiai vásár szervezői és a résztvevők azt bizonygatják, hogy az egyes rendszerek összekapcsolása mekkora lehetőségeket rejt a magánszemélyek és az üzleti világ számára, több európai politikus is arra figyelmeztet, hogy az ilyen megoldások alapját képező gyorsan növekvő és a felhasználókról egyre több információt tartalmazó adatbázisok komoly veszélyeket rejtenek magukban. Az elmúlt években számos alkalommal kerültek illetéktelenek kezébe érzékeny felhasználói adatok – bankszámlaszámok, társadalombiztosítási azonosítók stb. – és többször előfordult, hogy százezres adatbázisokhoz jutottak hozzá a netes bűnözők.

Maga Angela Merkel is azok között van, aki már felszólalt a világháló által képviselt túlzott nyitottság ellen a Google Street View programját támadva, amelynek keretében az egyes utcákról, épületekről készítenek panorámaképeket. A német kancellár arra szólította fel a németeket, hogy tiltakozzanak a keresőcég projektje ellen. Közben a felhíváshoz több európai politikus is csatlakozott. A kezdeményezés célt ért, a Google, hogy elnyerje a németek szimpátiáját, hozzájárult, hogy Németországban nemcsak az arcokat és a rendszámtáblákat, hanem a házakat, kerteket is töröltetni lehet majd a cég térképéről. Persze az informatikai szektor sem maradt adós a válasszal. August-Wilhelm Scheer, a német technológiai cégeket tömörítő Bitkom vezetője azzal vágott vissza, a politikusoknak fogalmuk sincs arról, hogy miről szól az internet, és rendkívül komoly problémának tartja, hogy a német kormánynak nincs pontosan megfogalmazott stratégiája az infor-matikai szektor fejlesztésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik