Üzleti tippek

Karcsúsítási tervek a BBC-nél

admin
admin

2010. 03. 02. 15:31

Hivatalosan is ismertette kedden a sajtó által már megszellőztetett radikális karcsúsítási terveket a BBC vezérigazgatója. A tervezett lépéseket máris szakszervezeti és politikai bírálatok érik.

Mark Thompson a brit közszolgálati médiatársaság keddi állománygyűlésén bejelentette: a főbb intézkedések között van két rádióállomás – a BBC 6 Music nevű zenei csatorna és az ázsiai közönségnek sugárzó hálózat – bezárása, valamint az internetes oldalak felének megszüntetése 2013-ig – derül ki az MTI összeállításából. A BBC negyedével kevesebbet költene az online tartalomszolgáltatásra, és 600 millió fontot (185 milliárd forintot) csoportosítana át minőségi programok gyártására.

A brit sajtószakszervezet (Bectu) főtitkára, Gerry Morrissey kedden “tisztán politikai indíttatásúnak” nevezte a terveket. Szerinte “egyértelmű”, hogy a BBC a hamarosan esedékes választások előtti politikai hangulat hatása alatt dolgozta ki az intézkedéscsomagot.

Ez a bírálat a sajtóban is felbukkant. A The Times című vezető konzervatív lap kommentárjában azt írta: a BBC igyekszik megmutatni a tavaszi választások után várhatóan hatalomra kerülő konzervatív kormánynak, hogy “külső beavatkozás nélkül is rendet tud tenni a háza táján”.

A kedden hivatalosan is bejelentett tervek ugyanakkor a politika osztatlan tetszését sem nyerték el: az alsóház 30 képviselője petícióban tiltakozott a kilátásba helyezett leépítések ellen. Mark Thompson vezérigazgató azonban a legnagyobb baloldali brit napilap, a The Guardian keddi kiadásában megjelent cikkében leszögezi: a BBC-t küldetésének teljesítése során nem politikai vagy kereskedelmi érdekek szolgálatának célja vezérli. Thompson szerint a BBC-nél nincs helye cenzúrának vagy részrehajlásnak, a polgároknak joguk van a pártatlan és pontos hírszolgáltatáshoz, a vélemények teljes körének megismeréséhez. A kormányzati és állami szempontokat alapos elemezésnek kell alávetni, mint bármi mást, de e szempontok nem részesülhetnek kivételezett elbánásban, és vétójogot sem jelentenek – írta a BBC vezérigazgatója.

Thompson szerint a vélemény és a vita globális demokratizálódásának folyamata nem olyan egyértelmű, amilyennek tűnik, a részrehajlás és a félreinformálás, valamint egyes országokban az állami kontrol kockázata még növekedhet is. A vezérigazgató szerint a BBC egyik feladata megvédeni a társadalom jogát ahhoz, hogy maga választhasson, és ne mások válasszanak helyette. A BBC azonban nem törekedhet arra, hogy mindent maga csináljon, és ahol tevékenységének tényleges vagy potenciális piaci hatása nagyobb, mint az adott tevékenység közösségi értéke, ott át kell engedni a teret másoknak – fogalmazott Thompson.

Ennek szükségességére már független elemzők is felhívták a figyelmet. A Policy Exchange nevű közéleti elemző csoport értékelésében felrója a BBC-nek, hogy az “megszállottan hajszolja” a minél nagyobb nézettségi mutatókat, a kereskedelmi riválisokkal versengve. A jelentés kiemelte, hogy az előfizetői díjakból élő BBC például hatalmas összegeket fizet ki a Forma-1-es autóversenyek közvetítési jogáért, jóllehet ezek közvetítését a kereskedelmi adók is “nagyjából ugyanilyen módon” meg tudnák oldani, ha a közmédium nem pályázna.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.