Üzleti tippek

Közzétehetik a sávolyi hatástanulmányt

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a KPMG és az ügyfél hozzájárulását kérte ahhoz, hogy a Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft. projekt dokumentációjával kapcsolatos hatástanulmányt harmadik félnek kiadhassa - mondta az MFB kommunikációs igazgatója hétfőn.

Őry-Kovács Katalin közölte: ha megkapják a hozzájárulást, az MFB a hatástanulmányt közzéteszi a honlapján.

Bajnai Gordon kormányfő péntek délután a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter azonnali intézkedését kérte annak érdekében, hogy az MFB minél előbb hozza nyilvánosságra a Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft. projekt dokumentációjával kapcsolatos hatástanulmányt.

Az ügy előzménye, hogy három civil szervezet nyílt levélben fordult a miniszterelnökhöz, amelyben az MFB által a Sávoly Motorcentrum Kft. részére nyújtandó 15,3 milliárd forint összegű kölcsönre és a mintegy 20 milliárd forint költségvetési támogatásra vonatkozó szerződéskötés és a kapcsolódó kifizetések felfüggesztését kérték.

A levelet a K-Monitor Közhasznú Egyesület, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International Magyarország jegyezte. Az előbbi két szervezet a versenypolitikai biztosnak is írt levelet, amelyben azt kérik, hogy vizsgálja meg a Bizottság a pálya megépítéséhez nyújtott állami támogatás összeegyeztethetőségét a közösségi támogatási szabályokkal.

Az Index múlt csütörtökön azt írta: a Pénzügyminisztérium (PM) szakértői túl kockázatosnak, gazdaságtalannak és jogszerűtlennek tartják a Balatonring megépítésének állami támogatását. Az NFGM és a PM által előkészített, a pénzügyminiszter által azonban végül nem támogatott előterjesztést tavaly október végén fogadta el a kormány.

Sávoly polgármestere, Bobek József országos aláírásgyűjtésbe kezdett annak érdekében, hogy felépüljön a Balatonring elnevezésű, világbajnoki futamok rendezésére alkalmas gyorsaságimotoros-versenypálya. A kezdeményezéshez már több mint tíz somogyi település vezetője csatlakozott.

Bobek József elmondta: az a céljuk, hogy egymillió támogató aláírással bebizonyítsák, a magyar közvélemény a beruházás mellett van. Ezzel is szeretnének nyomatékot adni a kormány felé megfogalmazott kérésüknek, hogy mielőbb szülessenek meg az építkezés befejezéséhez szükséges kormányzati döntések.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik