Üzleti tippek

Visszaesést vár a reklámpiac

admin
admin

2010. 02. 26. 08:10

Idén sem jön még a kánaán a médiaiparban, állítják a Marketing&Média és az Ipsos közös kutatássorozatában megkérdezettek. A Magyar Médiaindex néven indított felmérés során a 100 legmeghatározóbb hirdető cég, médiavállalkozás, média- és reklámügynökség vezetőjét kérdezik meg arról, hogy szerintük hogyan alakulnak a hazai médiaköltések negyedéves összehasonlításban.

Az első negyedéves felmérés során a megkérdezettek 60 százaléka vélekedett úgy, hogy az országos földi sugárzású csatornák reklámbevétele csökken, s mindössze 5 százalék látja reálisnak a növekedést. A kábeltévék esetében ugyanakkor a válaszadók több mint kétharmada növekedést prognosztizál, csupán 6 százalék valószínűsíti a csökkenést.

A napilapok, magazinok, rádiók esetében a többség – 75, 67, illetve 63 százalékos arányban – visszaesést jósol, s körülbelül 20-30 százalék közöttire tehető azok aránya, akik a változatlan költéseket tartják elképzelhetőnek. Lehetséges növekedésről a magazinoknál csupán 4, a napilapoknál 7, a rádióknál pedig 9 százalék számolt be. A közterületi reklámozásnál valamivel több, mint 40 százalék a csökkenést várók aránya, a fennmaradó nem egészen 60 százalék körülbelül fele-fele arányban vár stagnálást, illetve bővülést. Miközben legtöbben a napilapok reklámbevételeinek hanyatlását vizionálják, majdnem ugyanennyien (71 százalék) gondolják úgy, hogy az internet növekedni fog.

A kutatásban részt vevők 40 százaléka nyilatkozta azt, hogy saját vállalatának médiaköltései nem változnak az első három hónapban 2009 első negyedévéhez képest, s hozzávetőlegesen ugyanannyian állították, hogy csökkentik (29%) kiadásaikat, mint ahányan növelik (31%).

Szektorok szerinti bontásban legtöbben (42%) az OTC növekedésére és autó ágazat csökkenésére (71%) voksoltak. A bank-, az FMCG- és a telekommunikációs szektor esetében a megkérdezettek nagyobb hányada a változatlan médiaköltéseket vetíti előre.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.