Üzleti tippek

Drámai átalakítási tervek a BBC-nél

admin
admin

2010. 02. 26. 12:22

Radikálisan zsugorodna a BBC, a brit közszolgálati televízió- és rádiótársaság hagyományos műsorsugárzási és internetes tevékenysége a brit sajtó által pénteken idézett stratégiai átalakítási tervek szerint. A BBC egyelőre nem kommentálta az értesülést.

A The Times című vezető konzervatív brit napilap úgy tudja: a BBC bezárna két rádióállomást, megszüntetné internetes oldalainak felét, negyedével csökkentené az online tevékenység jelenleg 112 millió fontos (35 milliárd forintos) éves költségvetését. A brit közmédium emellett elküldené az internetes részleg munkatársi állományának negyedét, és meredeken csökkentené az amerikai műsorok importjára szánt kiadásokat – derül ki az MTI összeállításából. A kiemelkedő sportesemények közvetítési jogaira kifizethető összegre is felső korlátot határoznának meg; ez az előfizetési díjból befolyó éves összeg mintegy 8 százaléka – 300 millió font (93 milliárd forint) – lenne.

Mindezen intézkedések egyik fő célja az, hogy a jelenleginél 600 millió fonttal többet lehessen fordítani minőségi programokra. A The Times szerint az áramvonalasítással a BBC igyekszik megmutatni a tavaszi választások után várhatóan hatalomra kerülő konzervatív kormánynak, hogy “külső beavatkozás nélkül is rendet tud tenni háza táján”.

Az intézkedési csomagterv fő áldozata a lapértesülés szerint az alternatív zenei irányzatokra szakosodott digitális rádiócsatorna, a 6 Music – vagyis a BBC 6-os rádiócsatornája – lenne. A BBC kormányzótestülete, a BBC Trust úgy tartja ugyanis, hogy e rádió hallgatóságát éppen a hirdetési piac egyik elsődleges célkorosztálya adja – a hallgatók átlagéletkora 35 év -, és az előfizetési díjból fenntartott csatorna ezzel “tisztességtelen versenyt” támaszt a reklámokból élő kereskedelmi rádióknak.

A BBC nagy-britanniai sugárzású televízió- és rádióműsoraiban, valamint a Nagy-Britanniában elérhető internetes oldalakon soha nincs reklám, a társaság az évi 3,6 milliárd font – több mint 1100 milliárd forint – előfizetési díjból, valamint népszerű drámai és dokumentum-programjainak értékesítéséből tartja fenn magát.

Ugyancsak bezárnák az Ázsiába sugárzó rádióállomás-hálózatot, mivel az ázsiai hallgatóság “túlságosan összetett” ahhoz, semhogy egyetlen rádiócsatorna ki tudná szolgálni.

A The Times szerint a BBC Trust jelenleg vizsgálja a javaslatokat, és bejelentés a jövő hónapban várható. A BBC vezetése pénteken a lapértesüléssel kapcsolatban csak annyit közölt, hogy “találgatásokat” nem kommentál.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.