Üzleti tippek

Éjfélig lehet leadni a vagyonadó-bevallásokat

Éjfélig adhatják le szja- és vagyonadó-bevallásukat az egyéni vállalkozók, az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek és az evázók.

Éjfélig adhatják le az szja- és vagyonadó-bevallásukat az egyéni vállalkozók, az általános forgalmi adó fizetésre kötelezett magánszemélyek és az evázók. Vagyonadót a nagy értékű autók, hajók és repülők után kell fizetni. Az első részletet, az adó felét a bevallással együtt kell átutalni, a másodikat pedig szeptember 30-ig. Miután az Alkotmánybíróság a vagyonadó legnagyobb bevétellel kecsegtető elemét, a lakóingatlanra vonatkozó részt megsemmisítette, az adóból a tervezett ötvenmilliárd helyett legfeljebb egy-két milliárd forint folyhat be, a hiányt a költségvetési tartalékból pótolják.

A magánszemélyeknek szja bevallásukkal egyidejűleg, 2010. május 20-ig, a nem magánszemély adózóknak a társasági adóról szóló bevallásukkal, az eva-alanyoknak pedig az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló bevallásukkal kell bevallás-benyújtási kötelezettségüknek eleget tenniük. Kivételt képeznek azok a társaságiadó-alanyok, akik az adóévtől eltérő üzleti évet választottak, nekik ugyanis a társasági adó bevallás benyújtási határidejétől függetlenül, 2010. május 31-ig kell a vagyonadó-bevallást beadniuk – ismerteti az APEH sajtóközleménye.

A bevallást elektronikusan és postai úton is meg lehet tenni, a havi adó- és járulékbevallás benyújtására kötelezett adózóknak azonban a vagyonadó-bevallásukat is elektronikus úton kell benyújtaniuk. Ez utóbbi esetben a nyomtatványt két példányban kell kézzel kitölteni, vagy az adóhatóság internetes kitöltő programjával elkészíteni, és a kitöltött egyik példányt határidőben eljuttatni az illetékes adóhatósághoz. A nyomtatvány aláírásáról egyetlen esetben sem szabad megfeledkezni, mert aláírás nélkül a bevallás érvénytelen lesz – figyelmeztet az adóhatóság.

A fizetendő adót két egyenlő részletben kell megfizetni, az első részletet a bevallás benyújtására előírt határidőig, a másodikat pedig 2010. szeptember 30-ig. A magánszemélyek csekken, banki átutalással, illetve az erre kijelölt ügyfélszolgálatokon akár bankkártyával is fizethetnek, a pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adózók pedig a belföldi fizetési számlájukról történő átutalással vagy bankkártyával teljesíthetik fizetési kötelezettségüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik