Üzleti tippek

Megfontolt újító

Innováció és az új ötletek hatékony megvalósítása az üzleti siker kulcsa Perger Péter szerint. A NetPincér.hu alapítója leginkább az összetartást hiányolja a hazai üzleti életből.

Az üzleti világ után a levegőben is szárnyalásra készül Perger Péter, a NetPincér.hu internetes ételrendelési oldal alapítója. Az Ernst & Young idei Jövő Ígérete díjának nyertese helikoptervezetési órákat vesz, és tervei szerint hamarosan már egyedül irányít egy repülő masinát.

Bár nagyon nyitott ember, és szeret kipróbálni új dolgokat, távol áll tőle az extremitás – vallja magáról. Sőt, inkább óvatos, megfontolt embernek tartja magát, és ez a tulajdonsága nagy hasznára van az üzleti és a magánéletben is.
Innováció és az új ötletek hatékony megvalósítása – röviden ebben foglalja össze a siker kulcsát Perger Péter. Az internetes ételrendelési oldal létrehozása is a hatékonyságra való törekvésre vezethető vissza, hiszen a kollégiumi évek alatt jó néhány órát elvesztegetett arra, hogy megrendelje napi pizzaadagját.

Mobiltelefon még nem volt, a kollégiumi telefonfülkéből kellett felhívni az éttermet, és megrendelni az ebédet. Ez azonban sorban állás nélkül nem nagyon ment, így aztán jó sok időbe került, mire hozzá lehetett jutni az ételhez. Ráadásul válogatni sem nagyon lehetett – hiszen nem volt a szobában étlap –, így aztán mindig ugyanazt a pizzát kérte: magyarosat – eleveníti fel a kezdeteket. Ez a hiányosság, illetve az, hogy a kollégiumban bevezették az internetet, adta a NetPincér.hu létrehozásának ötletét.

Aki ismeri őt, az tudja, hogy nagyon szereti a hasát, és azt vallja, hogy ha már az étkeztetésből keresi a pénzt, akkor azt illik is éttermekben elkölteni. Nem ragaszkodik egy helyhez, szereti folyamatosan felfedezni az új dolgokat, és sok éttermet próbál ki akár a helyszínen, akár úgy, hogy rendel onnan.
A közgazdasági mellett programozói végzettséget szerzett vállalkozó számára az ötletelés egyáltalán nem megerőltető, elmondása szerint maguktól jönnek az új gondolatok. Ez felesége szerint félig-meddig „átok”, hiszen általában ő az első, aki megismerheti az időnként igencsak merész új ötleteket – tette hozzá Perger Péter. Persze a sikerhez az önmagában kevés, ha valaki ötletgazdag, azt is ki kell találni, hogyan lehet a leghatékonyabban megvalósítani az elképzeléseket. Ez az, amiben szintén jónak tartja magát a NetPincér.hu alapítója, aki szerint nem mindig a legkézenfekvőbb, legolcsóbb megoldás a legjobb, érdemes kombinálni az egyes lehetőségeket.

Ennek a megközelítésnek is köszönhető, hogy az 1999 márciusában elindított NetPincér.hu szolgáltatásai ma már nemcsak Magyarországon, de további hét európai országban is elérhetők. Az oldalon tavaly már közel 10 milliárd forint értékben rendeltek ételt, a cég jutalékokból származó bevétele pedig közel félmilliárd forint volt. A hazai üzleti életben Perger Péter az egyik legnagyobb problémának azt tartja, hogy a magyar vállalkozások nem tartanak össze, nem támogatják egymást úgy, mint például Ausztriában, ahol szerinte példaértékű, ahogy az ottani cégek kölcsönösen segítik egymást. Ez az internetes piacra fokozottan érvényes, és ez a mostani Ernst & Young-díj kapcsán is megmutatkozott. Az egyik internetes hírportálon ugyanis az összes díjazott cégének megadták az internetes elérhetőségét, kivéve a NetPincér.hu-t, és ebből érezhető hátrányuk származott – mondta el a vállalkozás alapítója.

Azon szerencsés emberek közé tartozik, akik élvezik a munkájukat, ahogy mondja, kicsit szabadidős tevékenységként tekint a vállalkozásra, legalábbis abból a szempontból, hogy szórakoztatja. Egyébként saját bevallása szerint a mai napig egy nagy gyerek, amit az is mutat, hogy a síelés mellett számítógépes játékokkal kapcsolódik ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik