Üzleti tippek

Veszélyben a Digi?

admin
admin

2010. 02. 23. 07:55

A Digi romániai anyacégének forrásbevonási kísérlete kudarcot vallott, de ez állítólag nem érinti a magyar leányvállalatot. A válság óta a televíziós partnereikkel bekeményítő társaság a DigiSport terjesztését továbbra sem erőlteti.

Pár év alatt másodszor húzták keresztül a Digi-tulajdonos Teszári Zoltán számításait a nemzetközi tőkepiaci szereplők. Az erdélyi üzletember RCS/RDS nevű cége bő két éve ötszázmillió dollár értékben akarta bevezetni részvényeit a londoni tőzsdére, ám a befektetők érdektelensége miatt ezt kénytelenek voltak lefújni. A történtek után inkább hitelt vettek fel, hogy ebből finanszírozzák romániai mobilszolgáltatásuk bevezetését.

Az idén február elején szinte ugyanez eljátszódott. Az RCS/RDS úgy próbált meg javítani likviditási helyzetén, hogy kétszázmillió dollár értékben 2017-es lejáratú kötvényeket bocsátottak ki. Az értékesítés menedzselésével a Citibankot bízták meg Teszáriék, mindhiába. A potenciális érdeklődők kevesellték a 9,75-10 százalékos kamatot, illetve vélhetően nem nyugtatta meg őket a cég pénzügyi helyzete sem.

A Moody’s pénzügyi elemző és hitelminősítő jelentése szerint ugyanis az RCS/RDS-nek az idén 59 millió dollárnyi lejáró tartozása van, jövőre pedig 500 millió dollárt kell ugyanerre kifizetniük. Most üthetnek vissza a nyomott árszint melletti folyamatos fejlesztések költségei.

Ugyanakkor a kötvénykibocsátási kudarc után sem lehetett hallani aggodalmakat a cég stabilitását illetően. Ebben szerepet játszat, hogy az elmúlt négy évben gyakorlatilag félévente merültek fel pletykák a Digi csődjéről. Ám nemhogy nem ment csődbe a cég, hanem rendre előállt valamilyen újítással.

A titkolózásáról híres társaság valós anyagi helyzetét a fentiek miatt elég nehéz megítélni. A 2008-ig rendelkezésre álló nyilvános cégadatok alapján mindenesetre a magyarországi Digi Kft. mutatói sem túl rózsásak. A vállalat a műholdas szolgáltatással éppen négy éve, 2006 elején jelent meg, akkor az árbevételük 11,6 milliárd forint volt, ez 2008-ra bő 20 milliárdra nőtt. A mérleg szerinti eredményük azonban változatlanul több mint hárommilliárd forintos mínuszban van. Legnagyobb mértékben a Digi Kft. kötelezettségei nőttek: 2006-ban ez „még csak” 12,5 milliárd volt, majd két év alatt 46,8 milliárdra hízott.

A Digi Kft.-t Teszári Zoltán jobbkezeként irányító Kosik Kristóf mindezzel kapcsolatban megkeresésünkre azt válaszolta, hogy a magyar céget semmilyen formában nem érinti a kötvénykibocsátás elmaradása, valamint hozzátette, hogy „egy fillér bankhitelünk sincs, a magyar Digi szépen fejlődik”. S nem ez az egyetlen kérdés, amelyben nincs összhang a cég kommunikációja és a tapasztalatok között.

Nem adják?

Amikor tavaly nyáron elindították a DigiSport csatornát, a műsorterjesztők részéről az a vád érte őket, hogy valójában nem akarják a konkurenseknek értékesíteni a televíziót. Sokan úgy okoskodtak, hogy a Diginek valójában marketingeszköz gyanánt van szüksége egy exkluzív sportcsatornára, hogy így fékezze az előfizetők lemorzsolódását, illetve szerezzen új ügyfeleket. Annak idején a Diginél ezt határozottan cáfolták, demonstratíve ajánlatot tettek a kábeleseknek, majd szerződést kötöttek a legkevesebb műholdas előfizetőt magáénak tudó HelloHD-vel.

Mi lesz a hellohd-vel?

Az Antenna Hungária már egy ideje szeretett volna megszabadulni a fővárost és környékét lefedő mikrohullámú szolgáltatásától, a 35 ezer előfizetővel rendelkező Antenna Digitaltól (AD). Az egyetlen komolyabb érdeklődő a HelloHD műholdas szolgáltatást működtető befektetői kör volt, akikkel az idén januárban tudtak megállapodni. Nem sokkal az adásvétel bejelentése után az AD szerelői jelentkeztek be a HelloHD fővárosi ügyfeleihez, hogy felmérjék, fogható-e náluk az AD. Akinél igen, annak változatlan áron felajánlották a bővebb műsorkínálatú mikrohullámú szolgáltatást. Volt olyan szerelő, aki azt állította a HelloHD-ügyfeleknek, hogy akit lehet, megpróbálnak átterelni az AD-hez, ugyanis a cég szeretné megszüntetni a műholdas szolgáltatást. Ebben lenne is logika, ugyanis a HelloHD kétéves működése során kevesebb mint négyezer előfizetőt tudott összegyűjteni, ennyivel pedig képtelenség nyereséges szolgáltatást fenntartani, pláne úgy, hogy egy részüket még át is viszik a műholdhoz képest szinte fillérekből fenntartható AD-hoz. Szerettük volna a fentiekről megkérdezni Szabó Pétert, a HelloHD Kft. ügyvezetőjét, aki viszont csak lapzárta utánra ígért nyilatkozatot.

Az idei év elején a csatorna bekerült a TvNetwork hálózatába, de oda sem véletlenül. Teszáriék ugyanis felvásárolták a kábelcég 30 százalékát, és a közeljövőben a többségi tulajdon megszerzése a céljuk – ezt Kosik Kristóf is megerősítette lapunknak. Máshol azonban továbbra sem fogható a Digi Tv.
„Tavaly a botrányok után kaptunk egy egyoldalas tájékoztatót, ennek kapcsán még lettek volna kérdéseink, de senkit sem tudunk elérni a DigiSportnál, pedig szeretnénk felvenni a kínálatunkba” – mesélték érdeklődésünkre az egyik hazai kábelszolgáltatónál. A problémát jelezte Kéry Ferenc, a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség elnöke is. „Valóban akadozik a kapcsolat a DigiSport és a kábelesek között, ami jelenleg inkább egyirányúnak mondható” – mondja a kábelszövetségi elnök.
Kosik Kristóf ezt a kérdést is másképp látja, mint a kábelesek. „Van egy kijelölt emberünk a kábelszolgáltatókkal való kapcsolattartásra, Nacsa Tibornak hívják, őt kell keresniük” – válaszolja értetlenkedve a Digi magyarországi vezetője, aki továbbra is állítja, hogy nem maguknak tartogatják a csatornát.

Szívbaj nélkül

Az azért látszik, hogy tavaly óta ott igyekszik spórolni a Digi, ahol tud. Három év után 200 forinttal emelték a televíziós szolgáltatásuk előfizetési díját, valamint meglepően kemény tárgyalási stílust vettek fel a televíziókkal. Még tavaly év elején azzal nyitottak, hogy kitették a kínálatukból a Filmmúzeumot, hogy az olcsóbban elérhető Movies24 csatornával helyettesítsék. Később az IKO-tulajdonban lévő Fishing & Hunting nevű horgász-vadász csatornát cserélték le hasonló módon.

Úgy tudjuk, hogy tavaly nyáron a műsorjogokkal kapcsolatos tárgyalásokat a magyar Digitől a román központ vonta magához. Ezután nem teketóriáztak sokat az érdemi sportjogok nélkül maradt TV6-tal sem, de a legmeglepőbb döntésük az volt, amikor az év elején a teljes közép-európai régióban szerződést bontottak az MTV Networksszel. Az így kiesett Viva, MTV és Comedy Central közül a zeneieket szinte egyből pótolták – szintén olcsóbbnak tűnő – televíziókkal. Tehát valószínűleg nem is szándékozzák visszavenni az MTV zenecsatornáit.

A piacon sokan biztosra veszik, hogy az utóbbi lépéssel a többi szereplőnek is üzent a Digi, magyarán azt mutatták, hogy nem szívbajosak, ha meg kell válniuk egy-egy csatornától. A Digivel való tárgyalásról egyébként hasonló élményeik vannak a televízióknak, mint a kábeleseknek.

„Ha pillanatnyilag nem érdekük valami, akkor nem tárgyalnak velünk, bármilyen szintről is keressük őket” – panaszkodik az egyik hazai adó vezetője, akinek elmondása szerint van egy megszokott üzleti etikettje a televíziók, illetve a műsorterjesztők tárgyalásainak. A Diginél azonban erre nem sokat adnak, ha nem érdekli őket egy megkeresés, akkor egyszerűen nem válaszolnak.

Fogyó műhold

A Nemzeti Hírközlési Hatóság adatai szerint a tavalyi év második felében megtörni látszott a Digi korábbi lendülete. A cég műholdas szolgáltatásának júniusban még 412 ezer előfizetője volt, ez a DigiSport bevezetése ellenére novemberre nyolc százalékkal, 380 ezerre csökkent. Ezzel párhuzamosan a kábelszolgáltatásuk előfizetőinek száma ugyan 179 ezerről 209 ezerre emelkedett, de még ez sem tudta kompenzálni a tányéros tévénél elvesztett előfizetőket.

A problémát valószínűleg a T-Home műholdas szolgáltatása jelenti a Digi Tv számára, amelynek júniusban mért 88 ezres előfizetői köre novemberre 54 ezerrel bővült. Amennyiben a Digi teljes egészében megszerzi a TVNetworköt, akkor 41 ezer új előfizetőhöz juthatnak, azaz a műholdas és kábeles szolgáltatásaikkal túlléphetik a 600 ezres előfizetői létszámot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.