Üzleti tippek

Egyre kevesebb vállalat vesz fel banki hitelt

admin
admin

2010. 02. 23. 16:08

Továbbra is a bankhitel számít a legfőbb vállalati finanszírozási formának, ám 2009-ben a megelőző évhez képest 70 százalékról 64 százalékra csökkent a belföldi pénzintézettől felvett banki hitelek aránya a finanszírozásban - derül ki a GfK Hungária piackutató legfrissebb felméréséből.

A GfK közleménye szerint a felmérése rámutat: 2007-hez képest 14 százalékponttal csökkent a bankhitelt igénybe venni tervezők aránya. A második legkedveltebb finanszírozási forma a tagi kölcsön: ennek arány tavaly nem változott, 2008-hoz hasonlóan 27 százalék volt. Ezt a finanszírozási formát leginkább kisebb cégek veszik igénybe. Az állami vagy európai uniós támogatású hitelek aránya tavaly 24 százalékos volt, 4 százalékponttal alacsonyabb mint 2008-ban.

A felmérés a legalább 20 millió forint éves nettó árbevételű cégek pénzügyi szokásait, stratégiáit vizsgálva megállapítja azt is, hogy a 2007 utolsó negyedévében mért 7,5 százalékról 2008-ra 13,5 százalékra, 2009 végére pedig 17,1 százalékra emelkedett azon vállalatvezetők aránya, akik úgy vélik, cégük hitelkérelmét elutasítanák egy esetleges banki hitelbírálat során.
2007 óta folyamatosan csökken azoknak a cégeknek az aránya, akik bíznak abban, hogy hitelkérelmüket a hazai bankok pozitívan bírálnák el – derül ki a felmérésből.

A cégek pénzügyi döntéshozóinak megkérdezésével készült vizsgálat azt is megmutatta, hogy azok a cégek, amelyek egyébként bíznak a sikeres hitelkérelemben, szintén pesszimistábbak az elérhető hitelösszeg mértékét illetően. A 2008-as 50 százalékról 47 százalékra esett azoknak az aránya, akik legalább az éves nettó árbevételük 25 százalékát elérő hitelösszeg elnyerését is elképzelhetőnek tartják.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.