Üzleti tippek

Demonstrációra készülnek az adóigazgatási szakszervezetek

admin
admin

2010. 02. 23. 19:04

Demonstrációt tart a közeljövőben az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Dolgozók Szakszervezete (ADOSZT), valamint a Vám- és Pénzügyőrség Független Szakszervezete (VPFSZ), derül ki a szakszervezeteknek a miniszterelnökhöz írt leveléből.

A munkavállalók átlagosan 25-35 százalékos keresetvesztesége a megnövekedett feladatok mellett már olyan mértékű elégedetlenséget okozott, aminek következményei beláthatatlanok, tartalmazza a levél, amelyet az ADOSZT kedden juttatott el az MTI-hez.

“Álláspontunk szerint a munkavállalóink által átélt anyagi, erkölcsi veszteségek romboló hatásai már súlyosan veszélyeztetik az állami bevételek teljesülését” – figyelmeztetik a szakszervezetek a miniszterelnököt. Az érdekvédelmi szervezetek arra kérik a kormányfőt, hogy személyes közbenjárásával segítse elő az állami adóigazgatás területén dolgozók méltánytalan megítéléséből adódott gondok orvoslását.

A két adóigazgatási szerv hivatali apparátusának dolgozói a levél szerint az elmúlt évben a közszolgálat területén soha, és sehol nem tapasztalt mértékű keresetcsökkenést voltak kénytelenek elszenvedni, veszteségeik messze felülmúlják a közigazgatás területén általánosan bekövetkezett keresetcsökkenés mértékét.

Ez annál inkább elfogadhatatlan számukra, mert megfeszített munkájuk nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az állami költségvetés tervezett hiánycélja tavaly 3,9 százalékos mérték alatt teljesült – tartalmazza a levél. A szakszervezetek szerint ez a teljesítmény csak folyamatos túlmunkákkal volt elérhető, és a dolgozók elkötelezettségének köszönhető.

Az idei költségvetésben tervezett mintegy tizenháromezer milliárd forintnyi állami bevétel 90-95 százalékát az APEH és a VPOP szedi be. Ebben a költségvetési évben mindkét szervezet újabb feladatokat kapott, ami tovább növeli az eddig is nagy leterheltséget – fogalmaz a levél.

A szakszervezetek emlékeztetnek arra: 2009 májusa óta folyamatosan azon vannak, hogy az adóigazgatási dolgozók ügyét tárgyalásos úton rendezzék. A 2009 őszén létrejött megállapodásnak azonban több pontja nem teljesült, ezért döntöttek a demonstráció megtartásáról.

Az ADOSZT és a VPFSZ a levél másolatával megkereste a Pénzügyi Dolgozók Európai Uniójának (UFE) elnökségét, és rajta keresztül az Európai Unió adó- és pénzügyi biztosát, közbenjárásukat kérve.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.