Üzleti tippek

Plagizált a New York Times újságírója

Plagizálás miatt megválik egy üzleti tudósítójától a The New York Times (NYT). Az újságíró illetéktelenül használta más orgánumok anyagait.

A rangos napilap egy belső vizsgálata során kiderült: Zachery Kouwe az elmúlt egy évben több ízben jogtalanul emelte át cikkeibe más orgánumok értesüléseit, más szerzők anyagainak egyes részeit. A NYT megállapította: szerzőjük illetéktelenül, engedély nélkül használt fel írásaiban más hírforrások – például a The Wall Street Journal újság és a Reuters hírügynökség – anyagaiban szereplő kifejezéseket, bekezdéseket.

Az ügy azzal kezdődött, hogy a The Wall Street Journal (WSJ), a vezető amerikai üzleti újság múlt héten felhívta a The New York Times (NYT) vezetőségének figyelmét: kísérteties hasonlóságok fedezhetők fel a WSJ egy február 5-i cikke, valamint a NYT on-line és nyomtatott változatában később megjelent több cikk között. A NYT szerkesztősége hétfői számában ígéretet tett: a lap normáival összhangban levő, becsületességét megvédő intézkedést hoznak.

A plagizáláson ért Zachery Kouwe 2008-ban került a NYT-hoz, azelőtt a New York Post című lap, korábban pedig a Dow Jones Newsletters gazdasági hírlevél tudósítójaként dolgozott. Plagizálása kapcsán azt mondta, “én is annyira meglepődtem, mint más, hogy ez történt”. “Hülye voltam, gondatlan és zavarodott, azt hittem, ezeket én magam írtam, vagy valahogy becsúsztak (az anyagaimba)” – tette hozzá. “Nem volt szándékos” – nyilatkozott a The New York Observernek, egyúttal megjegyezte, hogy ez egyáltalán nem csökkenti az általa elkövetett hibák súlyosságát.

Múlt héten ugyancsak lemondásra kényszerült Gerald Posner, a The Daily Beast internetes újság oknyomozó újságírója, miután kiderült, hogy több írásába mások anyagaiból emelt át részeket. Posner szerint “akaratlan plagizálásáért” az internetes hírfolyam iszonyatos sebessége a felelős.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik