Üzleti tippek

Megmentenék a britek az Abbey Roadot

admin
admin

2010. 02. 18. 07:40

Érzelmi hullámokat kavart a britek körében a londoni Abbey Road legendás - elsősorban a Beatles által világhírűvé tett - zenestúdiójának állítólagos eladási tervei. Ezért az angliai történelmi épületörökséget kezelő szervezet, a National Trust a "néphez" fordult azzal a kérdéssel: indítson-e kampányt a világ talán legismertebb stúdiójának megmentéséért.

A patinás emlékű stúdiókomplexum 1929 óta az EMI zeneműkiadóé, ám a cég – amelyet három éve megvett egy befektetési társaság – súlyos anyagi helyzetben vergődik: legutóbbi pénzügyi évéről 1,7 milliárd font (530 milliárd forint) adó előtti veszteséget jelentett, és nyár elejéig 120 millió fontot kell valahogy összeszednie esedékes banki tartozásainak törlesztésére. A brit sajtóban a napokban elterjedt, hogy az EMI piacra dobná az Abbey Road-i stúdiót is.

Jóllehet a társaság ezt nem erősítette meg, az értesülés hallatán azonban szinte az egész ország megmozdult, és mások mellett a BBC zenei csatornáit is hallgatók ezrei hívták, kérve, hogy valaki – lehetőleg a National Trust – mentse meg a nemzeti intézménynek tekintett stúdiót. Ezt a megoldást támogatná például Sir Paul McCartney, a Beatles egykori gitárosa is.

A tagdíjakból és adományokból gazdálkodó, független National Trust, amelynek feladata a történelmi épületek megőrzése és fenntartása a nemzet számára, ennek hatására közölte: nem gyakori, hogy a lakosság “spontán módon” javasolja a szervezetnek valamely híres épület megvásárlását, de a jelek szerint az Abbey Road-i zeneközpont “nagyon a nemzet szívéhez nőtt”. Éppen ezért a csoport hivatalosan is országos – sőt nemzetközi – körkérdést tesz fel, annak kipuhatolására: akarja-e a nép a stúdiók “megmentését”. A válaszokat a Facebook vagy a Twitter közösségi portálokon, illetve egy külön e célra létrehozott email-címen – abbeyroad@nationaltrust.org.uk – várja a szervezet.

A National Trust közölte: ha a “népi kezdeményezés” kellő lendületbe jön, a szervezet megfontolja a hivatalos kampány elindítását. A csoport hangsúlyozza: egyelőre semmilyen vételárjavaslat nem ismert, de az épületegyüttes – amely a jómódú észak-londoni St. John’s Wood kerületben található – becslések szerint 10-30 millió fontot érhet.

A brit sajtó szerint azonban egyelőre nem tudni, hogy az EMI a szerény fehér stúdióépülettel együtt az Abbey Road márkanevet is eladná-e. Az utcanévből a Beatles csinált világmárkát, azonos című, 1969-ben kiadott utolsó előtti albumával, és annak ugyancsak halhatatlan, évtizedek óta poszterként is árult “zebrás” borítójával. Ez az a híres lemezborító, amelyen az együttes tagjai John Lennon vezetésével libasorban vonulnak át az úttesten, a ma is ugyanott meglévő, gondosan karbantartott zebrán.

E gyalogátkelő a Londonba látogatók egyik zarándokhelye; gyakran látni, amint a turisták a fotót utánozva ugyanitt átvonulnak az utca másik oldalára. Az Abbey Road-i stúdió mindazonáltal korántsem csak a Beatles dalait rögzítette. Megfordult itt a leghíresebbek közül Cliff Richard, a Pink Floyd, a U2, az Oasis, Rod Stewart, a Spice Girls, a Take That, Amy Winehouse vagy éppen Placido Domingo.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.