Üzleti tippek

Elvált nők rádiója indult Egyiptomban

Rádiót alapított egy fiatal egyiptomi elvált nő, hogy harcoljon a sorstársait sújtó előítéletek ellen.

Az elhatározás azután érlelődött meg benne, hogy négy éven át tartó, gyötrelmes per után végre elérte, hogy elválasszák férjétől, de ekkor rosszalló tekintetek és pletykák kereszttüzébe került. A nők a hibásak, a nők rosszak, miattuk omlik össze a házasság – sorolta az elfogult megjegyzéseket ez a dinamikus 30 éves asszony, aki egy kisfiú édesanyja.

“Ez a rádió azért van, hogy elmondjuk: nem vagyunk elvetemültek. Azt akarjuk, hogy amikor az emberek hallgatják, tudatára ébredjenek, hogy az elvált nők aktív és pozitív szerepet játszanak a társadalomban” – mondta Mahaszen Száber.

Az Elvált nők rádiója (Motallakát Radio) néhány hónapja hallható az interneten olyan adásokkal, mint “Ön, akit nem értenek meg” vagy “Egy elvált férfi naplója”, de olyan műsorokkal is, amelyek arra ösztönzik a nőket, hogy ne siessék el a különválást, például a “Mielőtt kimondja: elválok” című program.

A rádiós kísérlet Mahaszen Száber “El akarok válni” című blogját egészítette ki, és azonnal sikert aratott. Az egyiptomi tömegtájékoztatás nagy teret szentelt a kezdeményezésnek, és a mintegy húsz állandó munkatársat – nőket és férfiakat egyaránt – foglalkoztató Száber asszonynak már több ezer hallgatója van, még Marokkóban és Libanonban is nyomon követik műsorait.

A téma nem véletlenül talált nagy visszhangra: Egyiptomban, mint a térség több országában, a házasságokat most is örökre kötik és a válás szégyennek számít, a hivatalos statisztikák szerint mégis hatpercenként felbontja frigyét egy házaspár. 2000 óta az egyiptomi nők egyoldalúan, bizonyított ok nélkül is kezdeményezhetik a válást, de ekkor nem állhatnak elő anyagi követelésekkel és vissza kell adni azt az összeget, amelyet a férfi fizetett a házassági szerződés alapján az asszony családjának. A férj ellenben korlátozások nélkül eltaszíthatja a feleségét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik