Üzleti tippek

A kereskedelmi tévék a legerőszakosabbak

admin
admin

2010. 02. 12. 07:10

A legtöbb erőszakot vagy egyéb, a kiskorúak számára ártalmas elemet tartalmazó ajánlót a kereskedelmi csatornák tűzték műsorukra 1999 és 2008 között - állapította meg az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elemzése.

A médiahatóság 1999 óta méri a műsorok előzeteseiben fellelhető, a kiskorúak számára ártalmas elemeket. Az ORTT a vizsgálata során tíz televíziós csatorna – az MTV1, a TV2, az RTL Klub, a Duna TV, a Viasat3, a Hálózat TV, a HBO, a Cool TV, a TV3, a Satelit TV – ajánlóit elemezte az említett időszakban, de a kutatás állandó résztvevőjének csak az MTV1, a TV2 és az RTL Klub tekinthető. A testület az adatfelvétel során a hétköznap 16 és 24 óra, míg hétvégén a 8 és 11, valamint a 16 és 24 óra között bemutatott beharangozókra koncentrált.

A vizsgált időszakban az előzetesekben mért “erőszakarány” 39 százalék volt, a megfigyelt 36.095 műsorajánló közül 14.171 tartalmazott erőszakos jelenetet. A 36 ezer beharangozóban több mint félmillió jelenetet rögzítettek, amelynek 13 százaléka tartalmazott agressziót. Ez azt jelenti, hogy egy erőszakos előzetesben átlagosan öt agresszív jelenetet láthattak a nézők.

Az elemzés rámutat a kereskedelmi és a közszolgálati médiumok közötti különbségekre is: a legtöbb erőszakot vagy egyéb, a kiskorúak számára ártalmas elemet tartalmazó ajánlót a profitorientált csatornák tűzték a műsorukra. A Duna TV az előzeteseinek több mint ötödében, az MTV1 pedig 18 százalékában mutatott be agresszív jelenetet. A vezető kereskedelmi szolgáltatók a középmezőnyben foglaltak helyet, 44 illetve 42 százalékos hányadukkal fej-fej mellett végeztek. Sokkal problematikusabbnak minősültek azok a tematikus csatornák, amelyeknél minden második beharangozó erőszakos tartalmú volt – írták.

A csaknem tíz év alatt az agresszív előzetesek vágóképein minden második alkalommal (56 százalék) erőszakos cselekmény jelent meg. 2008-ra az agresszív aktust előtérbe helyező ábrázolás kevésbé intenzív jellege erősödött fel, a beharangozók harmadában kizárólag fizikai, illetve verbális fenyegetés formájában fordult elő az agresszió – olvasható az ORTT elemzésében.

A testület vizsgálata a fegyverhasználat megjelenítésére is kiterjedt. 2003-tól 2008-ig az erőszakot tartalmazó ajánlók több mint 63 százalékában jelenítettek meg valamilyen fegyvert, a vágóképeken leginkább kézi lőfegyverek szerepeltek (45,8 százalék) – állapították meg a kutatók.

A képi megjelenítés vizsgálata során fontos szempontnak számított a látottak intenzitásának feltérképezése is. Kimutatták: az erőszak és a károkozás megjelenítése többnyire hangsúlytalanul történt, ám 2008-ra egyre inkább előtérbe került a kiemelt ábrázolás. A legnagyobb változás 2008-ra a véres áldozatok bemutatásánál történt: míg 2007-ben a vérző sebektől szenvedő emberek 40 százaléka volt látható közeli felvételeken, addig a legutolsó vizsgálat alkalmával megoszlásuk több mint 30 százalékkal nőtt.

Az elemzők rögzítették, hogy az erőszaktartalmú előzetesek 2008-ban már leginkább a 22 és 24 óra közötti műsorsávban fodultak elő. Ezzel szemben 2003-ban még 20 és 22 óra között vetítették a legtöbb ártalmas elemet tartalmazó ajánlót, 2004-ben pedig 16 és 18 óra között.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.