Üzleti tippek

Joshit és Mónikát regulázta az adatvédelmi biztos

admin
admin

2010. 02. 12. 07:20

A kibeszélőshow-k szereplői kizárólag a felvétel leforgatása után megadott hozzájárulásukkal egyezhetnek bele személyes adataik kezelésébe, ha előzőleg nem közlik a műsorban velük együtt fellépő többi szereplő nevét, illetve a témát.

Az ajánlást Jóri András adatvédelmi biztos juttatta el az MTI-hez. Mint írta, csak ez az írásbeli hozzájárulás lehet az alapja a Joshi Bharat és Mónika Show című kibeszélőműsorok szereplőire vonatkozó személyes adatok jogszerű kezelésének.

Az adatkezelő a szereplőjelölteket köteles a műsorkészítés és az adatkezelés minden lényeges körülményéről tájékoztatni. Ennek ki kell terjednie egyebek mellett a műsor jellegére, annak címére, a beszélgetőpartnerek és a műsorvezető nevére, illetve a műsor témájának megnevezésére – hangsúlyozta Jóri András, miután az Országos Rádió és Televízió Testülettől (ORTT) áttett állampolgári panaszok és az adatvédelmi biztos irodájához érkezett beadványok nyomán elvégezte a vizsgálatot.

A szereplőválogatásban részt vevőket fel kell világosítani az adatvédelmi jog szabályairól, és a velük kötött szerződésben az érintettek személyes adataira vonatkozóan titoktartási kötelezettséget kell vállalni – tette hozzá.

Az ombudsman álláspontja szerint a műsorkészítő a hozzájárulást hagyományos beszélgető műsornál a műsorkészítés előtt, kibeszélőshow-nál utána köteles beszerezni. Ha a műsor készítője az előzetesen egyeztetett feltételektől eltér, a hozzájárulás bármikor visszavonható vagy megtagadható.

A műsorba nem kerülők adatait a lehető legrövidebb időn belül törölni kell – folytatta -, akár beválogatott szereplőről, akár a felvétel közreadását megtiltó érintettről legyen szó. Jóri András rámutatott: az adatkezelőnek tájékoztatnia kell a szereplőt minden változásról, az adatoknak a műsor készítésekor történő tárolásáról, kezeléséről, valamint a hang- és képfelvételek esetleges továbbításáról.

Az ombudsman közleménye kitér arra is: a hozzá forduló panaszosok egybehangzóan kifogásolták, hogyan kezeli a személyes adatokat a műsorgyártó, illetve a műsorszolgáltató: “műsorba csalogatási” stratégiáról számoltak be. Nehezményezték, hogy nem tájékoztatták őket arról, milyen televíziós műsorban fognak szerepelni. A panaszok szerint a szereplőket megtévesztették, és csak a felvételen szembesültek azzal, hogy a műsor gyakran sérti az emberi méltóságot.

A beadványok leírása alapján a szereplők kiszolgáltatott helyzetbe kerültek, és megalázó bánásmódban volt részük. A vizsgált produkcióban részt vevők egészségi állapotával, kóros szenvedélyével, ideológiai nézeteivel, szexuális életével kapcsolatos információk is elhangzanak, így megvalósul a különleges adat kezelése. Ezért adatvédelmi jogi elvárás, hogy a műsorkészítő a műsorra vonatkozó minden lényeges információt közöljön a szereplőkkel – állapította meg Jóri András.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.