Üzleti tippek

Többen választhatják az egyszerűsített adóbevallást

Az idén a tavalyinál többen választhatják az egyszerűsített személyi jövedelemadó (szja) bevallást, az erről szóló nyilatkozatot február 15-ig juttathatják el a jogosultak adóhatóságnak - közölte az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) kedden.

2009-ben megközelítően 340 ezren kérték ezt, közülük több mint 279 ezer adózónak az adóhatóság készítette el az szja-bevallást az egyszerűsített bevallás keretében az APEH. Az adóhatóság arra számít, hogy idén is sokan élnek majd ezzel az “egyszerűbb, könnyebb és gyorsabb” önadózási formával. Az egyszerűsített szja-bevallás választásával tavaly óta élhetnek a magánszemélyek.

Az egyszerűsített bevallást azok a magánszemélyek választhatják, akik nem kértek munkáltatói adó-megállapítást, az adóévben kizárólag munkáltatótól, vagy kifizetőtől származó bevallási kötelezettség alá eső bevételt szereztek, és ezekből adót vagy adóelőleget vontak le, valamint a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott feltételeknek megfeleltek.

Élhetnek a lehetőséggel azok is, akik 2009. évben olyan bevételt szereztek, melynek adózására az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) szabályait alkalmazzák, de csak abban az esetben, ha az Ekho törvény rendelkezéseinek megfelelően, jogszerűen választották ezt az adózási módot.

Ugyancsak választhatják az egyszerűsített bevallást azok a magánszemélyek, akik 2009. évben olyan jövedelmet szereztek, amely után a munkáltató vagy a kifizető a 11 százalékos egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettségét teljes egészében megfizette, vagy ezzel összefüggésben év közben nem keletkezett az adózónak előleg-fizetési kötelezettsége.

Az APEH január 31-ig kipostázta a névre szóló személyi jövedelemadó bevalláshoz szükséges egységcsomagot, amely tartalmazza a 0953Ny nyilatkozatot is, az egyszerűsített bevallás elkészítéséhez szükséges nyomtatványt. A nyilatkozat valamennyi ügyfélszolgálati irodában ingyenesen beszerezhető, illetve az adóhatóság honlapjáról is letölthető, kinyomtatható és elektronikusan is beküldheti, aki regisztrált az Ügyfélkapun.

Az adóhatóság a magánszemély érvényes nyilatkozata alapján készíti el a 0953E bevallás ajánlatát és legkésőbb 2010. április 30-ig megküldi a magánszemély által megadott postai vagy e-mail címre, elektronikus tárhelyre.

A bevallási ajánlatot a magánszemély vagy elfogadja, vagy a közölt adatokat javíthatja, kiegészítheti, ha az adatokban eltérést észlel. Ezt követően az aláírt bevallást a magánszemélynek 2010. május 20-ig kell visszaküldenie az adóhatósághoz.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.