Üzleti tippek

Célkeresztben a közösségi oldalak

A Facebook és a hozzá hasonló közösségi portálok a kiberbűnözők elsődleges célpontjaivá váltak - derül ki a Sophos biztonsági szoftverekkel foglalkozó vállalat jelentéséből.

„A Twitter, a Facebook és az egyéb népszerű közösségi portálok tavalyi megerősödésükkel, és azzal, hogy ezek az oldalak a felhasználók mindennapos internethasználatának nélkülözhetetlen részévé váltak, a hackerek elsődleges célpontjai lettek” – olvasható a Sophos 2010-es Biztonsági Kockázati Jelentésében.

Az utóbbi 12 hónapban a közösségi portálok tagjainak 57 százaléka számolt be a profiljukra címzett kéretlen levelekről, és ez 71 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A felmérésben részt vevő felhasználók közel 36 százaléka küldött a közösségi portálokon keresztül valamilyen rosszindulatú számítógépes programot (malware), és ez az előző évhez képest mintegy 70 százalékos növekedésnek felel meg.

“A támadások számának drámai emelkedése azt mutatja, hogy a közösségi oldalak felhasználóinak jobban fel kell készülniük a szervezett bűnözés ellen, ellenkező esetben az óvatlan netező könnyen az adathalászat, vagy más, interneten keresztüli csalás áldozatává válhat” – mondta Graham Cluley a Sophos képviselője.

A web 2.0-s, azaz a felhasználók közösen készült tartalmaik megosztását és a kommunikációt lehetővé tévő rendszerek üzemeltetői közül sokan inkább a piaci részesedésük növelésével, mintsem meglévő felhasználóik hatékonyabb védelmével törődnek – magyarázta a szoftvercég.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik