Üzleti tippek

Változó slágerek

Az elmúlt tíz évben minden időszaknak megvoltak a maga sikerműsorai, tavaly a Csillag születik volt a televízióműsorok non plus ultrája. A korábbi évekhez képest újabban kevesebb sportadás kerül be a legnézettebbek közé.

Amennyiben lenne év műsora választás, akkor a 2009-es díjat nagy valószínűséggel az RTL Klub Csillag születik című tehetségkutatója kapná. Elsősorban azért, mert közel 60 százalékos közönségarány mellett tavaly ez a produkció érte el a legtöbb nézőt, a 18–49 évesek köréből 1,1, a teljes lakosságból pedig hárommilliót.

Ez önmagában talán még nem is jelent sokat, hiszen például 2007 legnézettebb TV2-s műsora a Hősök című amerikai misztikus sorozat nyitóepizódja volt – egymillió 18–49 éves nézővel –, mégsem emlékszünk rá sikerként, ugyanis a sorozat rövid időn belül megbukott.

A Csillag születik viszont közel három hónapon keresztül kilengések nélkül hozta az 50 százalék körüli közönségarányokat. A hasonló tehetségkutatóknál megszokott, hogy az első néhány adásra – amikor még csak a selejtezők zajlanak – kevesebben kíváncsiak, de ennél a produkciónál ennek semmi jele nem volt.

A műsor két évvel ezelőtti első szériája egyébként – bár csatornaátlag feletti eredményt hozott – nem teljesített ilyen jól, akkor 38 százalékos átlagos közönségarányt ért el, a nézettsége pedig sokkal hullámzóbb volt.

Ennek apropóján megvizsgáltuk, hogy milyen jellegű műsorok voltak az elmúlt tíz év legtöbb nézőt vonzó produkciói az RTL Klubon és a TV2-n. Évenként megnézve a csatornák 15-ös toplistáját az látszik, hogy a legnézettebb produkciók közül öt-tíz helyet mindig a filmek foglalnak el.

Apró érdekesség, hogy a tavalyi legnézettebb filmek közül több olyan is akadt, amely a korábbi években már szerepelt a toplistán. A TV2-n adott Shrek 2. például nemcsak tavaly, hanem 2007-ben is a 15 legnépszerűbb film között volt. Az RTL Klubon 2009 hatodik legnézettebb műsora a Szállító című film lett, miközben 2008-ban ugyanezen az adón ez volt a legnézettebb. A Karib-tenger kalózai is szerepel mind a 2008-as, mind a 2009-es toplistán. A csúcstartó pedig a Reszkessetek betörők 2., amely 2001-ben, 2005-ben és tavaly is ott volt a legnézettebbek között. Ezek szerint Magyarországon viszonylag jó hatásfokkal lehet újrahasznosítani a filmeket.

Sport a toplistán

Aki a melyik sportág érte el a legmagasabb nézettséget az elmúlt tíz évben kérdésre rávágja, hogy a futball, az téved. A labdarúgás népszerűsége újabban lecsengőben van, ellenben a boksz éveken át szállítja a legjobb eredményeket. Az RTL Klub 15 legnézettebb műsora közül 2000-ben három, 2004-ben öt bokszmérkőzés volt, de egy-két meccs általában a többi évben is felkéredzkedett a toplistára. A jóból nem maradt ki a TV2 sem, 2003-ban nekik is három toplistás bokszközvetítésük volt.

Nem véletlen ugyanakkor az sem, hogy az RTL Klub is beszállt az idei labdarúgó-világbajnokság közvetítéséért folyó licitbe, ugyanis négy évvel ezelőtt a legnézettebb műsoruk az Olaszország–Franciaország döntő volt. 2006 óta viszont nem nagyon brillíroztak a sportműsorok a két kereskedelmi televízióban. A Bajnokok Ligája-közvetítésekkel a TV2 egyelőre nem ért el igazán kiemelkedő nézettséget. A boksz sem örvend már hatalmas népszerűségnek, tavaly ősszel volt olyan meccs az RTL Klubon, amit a TV2 lazán megvert egy filmmel. Legutóbb 2008-ban, a Forma–1-es Brazil Nagydíjban volt annyi szufla, hogy 853 ezer 18–49 éves nézőjével felkerüljön a csatorna éves toplistájára.

Eltűnt listavezetők

Újabban a vetélkedőktől sem láthatunk kiugróan jó nézettségi eredményeket, pedig 2000 és 2005 között a Legyen Ön is Milliomos! minden évben a toplisták élén ücsörgött. A TV2 esetén pedig az Activity többször, az Áll az alku pedig egyszer került be a legnézettebb produkciók közé.

Tavaly a szilveszteri műsorok nem kaptak helyet a nézettségi toplistán. Ez sem volt mindig így. Egészen pontosan az RTL Klub esetén ez mindig is így volt, de a TV2-nél gyakorlatilag minden évben toplistás lett valamelyik év végi produkciójuk, 2002-ben például a top 15-ből négy ilyen is volt.

A mostanra a legnépszerűbbek közül kikerült produkciók listáját pedig még lehet is folytatni. Voltak például ad hoc kedvelt műsorok: 2001-ben egy-egy Zámbó Jimmy-emlékműsor mindkét nagy televíziónál bekerült a legjobbak közé. S ha már indulásként éltettük a Csillag születik tavalyi, 1,1 milliós csúcsnézőszámát, akkor említsük meg, hogy anno a TV2 „Zámbó Jimmyre emlékezünk” produkcióját közel másfél milliónyian, az RTL Klub hasonló műsorát pedig 1,35 milliónyian kísérték figyelemmel. A Csillag születik a tavalyi eredményével akkoriban egyik csatornán sem került volna be a legnézettebb 15 adás közé.

Tíz éve még olyan műsorok is toplistán végeztek, mint a Dáridó vagy a Vad angyal című argentin sorozat, de hosszú éveken át komoly nézettségi eredményeket ért el a Mikroszkóp kabaré is. 2005-ben és 2006-ban a legjobbak között volt az RTL-en a Győzike, illetve a Lost című sorozat is. A később leromlott nézettségi mutatók miatt előbbi mára megszűnt, és a Lostot is már csak muszájból adja le az RTL Klub.

A tévés éves toplisták állócsillaga a Barátok közt, amely 2002 óta – egy év kivételével – mindig bekerült a nézettségi élbolyba. A kertek alatt már szedi a lábát a konkurens szappanopera is. Tavaly debütált ugyanis a TV2 házi toplistáján a Jóban rosszban egyik epizódja, egyből a nyolcadik helyen, ezzel a csatorna legnézettebb saját gyártású műsora lett a 18–49 évesek körében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik