Üzleti tippek

Tüntettek a Chávezt bíráló tévécsatorna miatt

Több ezer caracasi diák vonult fel kedden is a venezuelai főváros utcán, tiltakozva amiatt, hogy a venezuelai hatóságok elnémítottak egy televíziós csatornát, amely rendszeresen bírálta Hugo Chávez államfőt.

A keddi megmozdulás békésen zajlott, ellentétben a hétfői tüntetésekkel, amikor is több más városban összetűzések voltak az ellenzéki felvonulók és kormánypárti ellentüntetők, illetve a rendőrség között. Két fiatal életét vesztette az ország nyugati részén, Meridában lezajlott összecsapásokban, és kilenc rendőr is megsebesült. Caracasban is voltak hétfőn összetűzések, amelyekben hat diák megsebesült.

Kedden csaknem háromezer caracasi diák a kormány ellenőrzése alatt álló központi tv-csatorna székháza elé vonult, ahol követelte az RCTV csatorna sugárzási jogainak helyreállítását, és elfogultsággal vádolta az állami televízió jelentéseit.

A Radio Caracas Televisiónt (RCTV) arra hivatkozva vették ki még vasárnap a kábeltévés szolgáltatók kínálatából, hogy egy új törvényt megszegve nem közvetítette az elnök beszédeit. Az ellenzéki tüntetések vasárnap óta tartanak a venezuelai nagyvárosokban.

Az RCTV 2007-ben kábelhálózati és műholdas műsorszórásra állt át, mert az állami hírközlési hatóság nem újította meg földi sugárzási engedélyét. Szombat éjfél után nem sokkal azonban megszűnt az adása. A venezuelai médiahatóság igazgatója közölte: több, kábelhálózaton keresztül sugárzó tévétársaság megszegte azt a decemberben elfogadott új törvényt, amely szerint az államfő minden beszédét közvetíteni kell, e társaságok törvénysértő csatornái nem sugározhatnak tovább. Az igazgató megfenyegette a kábeltévés szolgáltatókat azzal, hogy nehéz helyzetben találják magukat, ha nem veszik ki kínálatukból e csatornákat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik