Üzleti tippek

Hírek nélkül maradhat az MTV?

Ha a Magyar Televízió nem tudja rendezni tartozását, előfordulhat, hogy az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) minden szolgáltatást leállít, beleértve a hírcsere-szolgáltatást, elveheti az általa értékesített sportesemények közvetítési jogát, és akár ki is zárhatja a köztelevíziót a világ legnagyobb médiaszövetségéből.

A több részletben esedékes kifizetést az MTV azért nem tudta folyósítani, mert 2009 szeptemberében a közmédiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnöksége nem járult hozzá az általa korábban még támogatott beruházási hitel felvételéhez, amelyet „az év elején az üzleti terv részeként jóváhagytak, majd az arra kiírt közbeszerzési eljárás feltételrendszerére is rábólintottak” – olvasható a Magyar Televízió által az MTI megkeresésére küldött tájékoztatóban.

A közlés szerint a köztelevíziónak a tavalyi év utolsó negyedévében emiatt 2,5 milliárd forintos forráshiánya keletkezett. A kuratórium döntését, amelyről akkor még nem lehetett tudni, hogy decemberben ismét megváltozik, több válságkezelő lépés követte, ezek egyikeként a köztévé a kifizetések átütemezésére, illetve halasztására kényszerült.

Azzal, hogy a kuratórium egy újabb fordulattal végül engedélyezte az ősszel blokkolt beruházási hitel felvételét, a helyzet elvileg megoldódott volna, de a finanszírozási hiány nemhogy enyhült, hanem drámai mértékű lett 2010-ben a 9,5 milliárd forint céltámogatás elvonása következtében – olvasható.

Mint írták, a tartozás jelentős részét a labdarúgó-világbajnokság jogdíja teszi ki. Kiegyenlítése megtörténhetett volna a jogok értékesítéséből származó bevételből, de a közvetítési jogok értékesítéséhez a kuratórium elnöksége január 20-i határozatával nem járult hozzá.

A Népszava hétfői számában írt arról, hogy a köztévé múlt hét végéig kapott haladékot adóssága rendezésére az EBU-tól, de az egyre súlyosabb anyagi helyzetére tekintettel a médiaszövetség egyelőre késznek mutatkozik a halasztás elfogadására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik