Üzleti tippek

Klasszikusok 3D-ben

Hamarosan uralkodóvá válhat a 3D-s technológia a filmiparban, a változás olyan drámai lehet, mint amikor a hangos mozik leváltották a néma filmeket. Hollywoodi stúdiók arra készülnek, hogy az Avatar világsikere után korábbi nagy alkotások háromdimenziós változatait készíttessék el.

James Cameron rekordbevételeket produkáló alkotása nyomán újra piacra tervezik dobni egyebek mellett a Csillagok háborúja és A gyűrűk ura trilógia 3D-technikával feljavított verzióját – derül ki az MTI összeállításából. Az Avatar három hét alatt több mint 1,14 milliárd dollár bevételt hozott világszerte a mozikban; ezzel minden idők második legsikeresebb filmjévé vált, csak a szintén Cameron által rendezett 1997-es Titanic előzi meg.

A hollywoodi stúdiók állítólag árgus szemekkel figyelték, hogy az Avatar – amelynek megtekintéséhez speciális szemüvegre van szükség – mennyire népszerű a mozirajongók körében. A hatalmas siker hatására döntésre jutottak. Szakértők már egyenesen azt jósolják, hogy öt éven belül a háromdimenziós technológia válik uralkodóvá a multiplex mozikban. Ezt ahhoz a drámai váltáshoz hasonlítják, mint amikor a hangos mozik leváltották a néma filmeket a 20. század elején.

Egy-egy régi filmsiker 3D-technológiával történő utángyártása mindössze néhány hónapba telik; szoftveres úton módosítják a film digitális kópiáját. Peter Jackson, A gyűrűk ura rendezője korábban közölte: akkor adják ki a háromdimenziós változatot, ha az Avatar sikerei meggyőzik a mozikat a 3D vetítők bevezetéséről. A rendező egyéb tervei miatt a trilógia első része, A gyűrű szövetsége 3D-verziója 2012 karácsonyára készülhet el.

A Csillagok háborúja esetében – amelyet George Lucas rendező 1976-ban 13 millió dollárért forgatott, és 1997-ben, majd 2004-ben speciális effektusokkal javított fel – 10 millió dollárba fog kerülni a 3D látványvilág megteremtése.

Jelenleg mindössze féltucat olyan cég működik Amerikában, amely egy celluloid szalagokon őrzött filmből háromdimenziós alkotást képes varázsolni. Az egyik legismertebb a San Diegó-i Legend Films, ahol máris égnek a telefonvonalak a régi nagy filmek felújítása ügyében. Bobby Jaffe, a cég vezetője elmondta: egy régebbi filmet nagyjából 16 hét alatt tudnak átalakítani, a 3D-hatások különösen az olyan akciófilmek esetében lehetnek hatásosak, mint a Top Gun vagy a Mátrix.

Az Avatar sikere egyes készülőben levő kétdimenziós filmek menetét is átalakította; Ridley Scott például további 8 millió dollár támogatást kért ahhoz, hogy újabb dimenzióval gazdagítsa Robin Hoodról szóló, egyelőre cím nélküli kalandfilmjét, amelyben Russell Crowe és Cate Blanchett játszák a főszerepeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik