Üzleti tippek

Rekordszámú újságírót öltek meg tavaly

Százhuszonegy újságírót öltek meg 2009-ben a világ 25 országában, s ez a szám 33 százalékkal magasabb, mint a 2008-as - közölte a genfi székhelyű Press Embleme Campagne nevű civil szervezet.

“2009 fekete év volt a sajtó számára a világon” – hangsúlyozta közleményében Blaise Lempen, a Press Embleme Campagne (Sajtó, Embléma, Kampány – PEC) főtitkára. “Átlagban havonta 10 újságíró lett 2009-ben fegyveres csoportok, alvilági hálózatok, kormányok, illetve terrorista merényletek áldozata” – áll a közleményben. “Sok újságírót elraboltak, hallgatásra vagy száműzetésbe kényszerítettek, és a tettesek rendszerint büntetlenek maradnak.”

Súlyosbítja a képet, hogy 2009-ben egyetlen nap alatt zajlott le az újságírók ellen elkövetett legnagyobb tömegmészárlás. November 23-án, a Fülöp-szigetek déli részén fekvő Mindanao tartományban 31 újságíró halt meg egy merényletben, melynek célpontja a helyi választás egyik jelöltje volt. Ez az ország öt másik – Mexikó, Szomália, Pakisztán, Oroszország és Irak – mellett a legveszélyesebb az újságírók számára, ott jegyzik fel az újságírók terhére elkövetett gyilkosságok kétharmadát.

“Semmilyen javulás nem érzékelhető Mexikóban, a második legveszélyesebb országban, ahol 13 újságírót öltek meg 12 hónap alatt. Ők a kábítószercsempész hálózatok és a helyi hatóságok közötti harcban veszítették életüket” – írta a PEC. Szomáliában az újságírók “az iszlám milíciák, eltévedt golyók és terrorista merényletek áldozataivá váltak” ugyanezen forrás szerint. Pakisztán északnyugati részén a radikális iszlám csoportok és a kormányhadsereg közötti összecsapásokban nyolc újságíró vesztette életét tavaly. Oroszországban a kaukázusi konfliktus a fő okozója újságírók halálának. Irakban a PEC “lassú javulást” érzékel a 2003 és 2007 közötti időszakhoz képest, ám ennek ellenére “ez az ország maradt az egyik legkockázatosabb a média munkatársai számára”.

A PEC, amely egy, az újságírókat a konfliktusövezetekben védő különleges nemzetközi konvenció megalkotásáért küzd, 35 egyesületet és érdekvédelmi szervezetet tömörít a világ mintegy száz országában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik