Üzleti tippek

Január végéig kérhető a munkáltatói adómegállapítás

A munkavállalók, társas vállalkozások, polgári jogi társaságok tagjai január 31-ig kérhetik munkáltatójuktól az adómegállapítást.

A törvény továbbra sem kötelezi a munkáltatókat arra, hogy az adómegállapítást elkészítsék, aki azonban ezt nem vállalja, köteles tájékoztatni a munkavállalót a tavaly bevezetett egyszerűsített bevallás választásának a lehetőségéről. Ha a munkáltató kész az adómegállapítás elkészítésére, de a magánszemély nem kéri, az utóbbinak erről is nyilatkoznia kell munkáltatója felé január 31-ig.

Az adó megállapítását vállaló munkáltatónak kell tekinteni azt a társas vállalkozást, polgári jogi társaságot is, amellyel az adózónak a munkáltatói adómegállapítást kérő nyilatkozattétel napján tagi jogviszonya van, feltéve, hogy e napon más kifizetővel nem áll munkaviszonyban, és tagi jogviszonya alapján díj ellenében személyes közreműködésre, vagy mellékszolgáltatás teljesítésére köteles.

Munkáltatói adómegállapítást az kérhet, aki az adóévben kizárólag az adó elszámolását vállaló munkáltatótól szerzett olyan bevételt, amelyet a nyilatkozat hiányában önadózóként köteles lenne bevallani, ideértve az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár által jóváírt támogatói adományt is, ha azt kizárólag az adó elszámolását vállaló munkáltató fizette be – derül ki az adóhatóság honlapján közzétett tájékoztatóból.

További feltétel, hogy a magánszemély az adóévben kizárólag egymást követően fennálló munkaviszony alapján szerzett bevételt, s a korábbi munkáltató(k) által kiadott igazolást átadja az adó elszámolását vállaló munkáltatónak; a költségvetési szervek központosított illetményszámfejtési körébe tartozó kifizető munkavállalójaként pedig az adóévben kizárólag ugyanazon illetményszámfejtő helyhez tartozó kifizető(k)től szerezte bevételét.

A munkáltatói adómegállapításra továbbá az jogosult, akinek az adóévben az említett bevétel(ek) mellett kizárólag adóköteles társadalombiztosítási, családtámogatási ellátásból, önkéntes tartalékos katonai szolgálat illetményéből, a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény alapján folyósított ellátásból, belföldről származó nyugdíj címén volt bevétele.

A bevételekről kiállított, valamint az adómegállapításhoz szükséges többi igazolást 2010. március 20-ig kell átadni az adó elszámolását vállaló munkáltatónak, valamint, ha önkéntes kölcsönös pénztári nyilatkozat alapján adójának átutalásáról rendelkezik a magánszemély, e nyilatkozatát is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!