Üzleti tippek

15 ezer cég ment tönkre

Az egy évvel korábbinál 31,5 százalékkal több, összesen 15 066 cég ment tönkre tavaly Magyarországon. Az idei év sem kecsegtet túl sok jóval - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

Az egész éves adat ugyan megfelel az előzetes várakozásoknak, az éven belüli lefutás azonban elnyújtott válságot mutat, ami rossz hír a magyar gazdaság számára – jegyzik meg. Az Opten stratégiai igazgatója, Csorbai Hajnalka arra emlékeztet, hogy az év második felében hónapról hónapra 1300-nál is több felszámolási eljárást indítottak a hitelezők, így a második félévben a naptári hatásoktól megtisztítva éppen annyi felszámolás indult el, mint az elsőben. Ennek alapján 2010 első felében sem számít érdemi javulásra ezen a téren.

Becsületes cégvezetők

A felszámolások számához hasonlóan lassuló ütemben bár, de tovább emelkedik a felszámolt társaságok átlagos árbevétele is, emiatt feltételezhető, hogy a bedőlt cégek egyre több kifizetetlen számlát hagynak maguk után, magukkal rántva beszállítóikat, alvállalkozóikat. A felszámolásoknál nagyobb ütemben, 44 százalékkal, csaknem 14 ezerre emelkedett a tulajdonosok által kezdeményezett végelszámolások száma.

Ez a folyamat azonban több okból sem sorolható az egyértelmű válságjelenségek közé – vélik. „Egy következmények nélküli országban, különösen válságidőszakban pozitívumként kell értékelnünk, ha egy tulajdonos felismeri, hogy cége jövője nem biztosított, ezért megindítja a végelszámolást, és nem várja meg, míg elvész az adósságtengerben” – érvel Csorbai Hajnalka.

Végelszámolási hullámot elindíthat az adórendszer szigorítása is, a kiskapuk bezárása már korábban is okozott átmeneti felszámolási dömpinget. Arra viszont a rendszerváltás óta még nem volt példa, hogy egy évben kevesebb új céget alapítsanak, mint az azt megelőzőben, 2009-ben azonban ez volt a helyzet. 2008-ban még 48 500 új céget jegyeztek be a cégbíróságok, 2009-ben viszont 3 százalékkal kevesebbet, összesen 47 ezret.

A kicsik kevesebbet adóznak

A 2008-ról mérleget adó 350 ezer magyar vállalkozás adatai azt mutatják, hogy a kkv-k zöme még mindig valamilyen munkaviszonyt helyettesítő, adóelkerülésre létrehozott cég a minimálbér kétszerese körüli fizetésekkel, ezért sokkal inkább pénzt visz, mint pénzt hoz az államháztartásba – fogalmaz az Opten. A 100 millió forint alatti 301 ezer cég összesen 530 ezer munkavállalót foglalkoztat. E kis cégekben az egy főre vetített átlagos havi ráfordítás 145 ezer forint. A közepes, 100 millió és egymilliárd forint közötti cégek 560 ezer embernek adnak munkát, és személyenként hivatalosan még mindig csak havi 221 ezer forint ráfordítással működnek.

Ezzel szemben a nagyok, az egymilliárd forintnál nagyobb árbevételt elérők – szintén 560 ezer főt foglakoztatva – munkavállalóik után járulékokkal együtt átlagosan havi 657 ezer forintot fizetnek ki személyenként.

Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója ezért megfontolandónak nevezi, hogy milyen nagyságrendű bevételtől esik el a költségvetés a kis cégek „támogatása” miatt. A mikro- és kisvállalkozások számának radikális csökkenéséig a magyar gazdaság nem állítható egészséges növekedési pályára, oda pedig az adórendszer radikális átalakításán, az élőmunka terhelésének csökkentésén és a kisvállalkozói terhek behajtásán keresztül vezet az út.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik