Üzleti tippek

Kína is perbe fogja a Google-t

Egy kínai regényíró is perbe fogta a Google-t, miután a kaliforniai központú vállalat engedély nélkül vette fel digitális könyvtárába a szerző művét.

A kedden kezdődött per az első polgári peres eljárás, amelyet a Google digitalizálási törekvéseire válaszolva indítottak Kínában. A szexről, kábítószerről és az éjszakai életről szóló novelláiról ismert Mian Mian 61 ezer jüan (1,6 millió forint) kártérítést, és nyilvános bocsánatkérést vár az amerikai vállalattól. A Google kínai szóvivője elmondta, hogy az eljárás hallatára digitális gyűjteményükből törölték a 39 éves írónő műveit.

A keresőmotorjáról ismertté vált vállalat a perrel kapcsolatos álláspontját még nem fejtette ki. A felek egyelőre az esettel kapcsolatos bizonyítékaikat tárták a bíróság elé. Az ügyben lényeges előrelépés jövő március előtt nem várható .

A francia bíróság december közepén napi 10 ezer euró kártérítés megfizetésére kötelezte a Google-t mindaddig, amíg az informatikai óriásvállalat le nem veszi keresőszolgálatának kínálatából az engedély nélkül digitalizált francia irodalmi műveket. A Google továbbá 300 ezer euró kártérítést köteles fizetni a francia La Martiniere kiadónak, amely a francia könyvkiadókat képviselve kezdeményezte az eljárást.

A kínai írók érdekképviseleti szervezete szerint a Google legkevesebb 80 ezer kínai művet digitalizált, az ezekkel kapcsolatos jogi vitákat januárban kívánják rendezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik