Üzleti tippek

Kevesebb szórakoztatást ígér a köztévé

Szerény költségráfordítással tervezte meg jövő évi műsorrendjét a Magyar Televízió. A közszolgálati alapműsorok folytatódnak, költségesebb adásokra nincs keret.

Új arculattal és műsorrenddel jelentkezik 2010-től a Magyar Televízió. A közmédiumok közül egyedüliként az MTV-t sújtó költségvetési megszorítások miatt a műsorkészítésre fordítható források ugyan drasztikusan csökkentek, olyan optimális megoldást keresett és talált a nemzeti főadó, amellyel továbbra is a nézőket szolgálja, ugyanakkor megőrizi gazdasági stabilitását – közölte az MTV közleményében. A január 4-én életbe lépő új műsorrendben változatlanul szerepelnek a közszolgálati alapfeladatok ellátását biztosító kisebbségi-, vallási- és hírműsorok.

Kevesebb sport és szórakozás

A rendelkezésre álló belső kapacitásokat meghaladó, nagy készpénzkifizetéssel járó produkciókat azonban egyelőre nem gyárt a köztévé. A közelgő választások miatt az aktualitásokra, hírekre koncentráló műsorok csak kis mértékben változnak, de a korábbinál kisebb hangsúlyt kap a szórakoztatás és a sport.

Az m1 jövő évi műsorrendjének vázát a belső gyártású élő stúdióműsorok adják. A reggeli sávban hétköznap 180 percben, szombaton és vasárnap 120 percben jelentkezik a Ma reggel. A hétköznap délelőtti életmódmagazin, a Nappali jövőre napi 100 percben, 10 és 12 óra között tárja fel a nézőket leginkább érintő kérdéseket, az MTV könnyed csevegős műsora, a 6 órai tea pedig korábbi időpontban (16.20), Teadélután címmel jelentkezik. Mindkét csatorna szerkesztett változatban ismétli hétköznap délutánonként a reggeli hírműsort (Ez történt Ma reggel – m1, 14.30). A Híradó esti kiadása után közszolgálati magazinokat és filmeket vetít az m1.

Hétfőn a Kékfény, kedden az Önök kérték, szerdán és csütörtökön film, pénteken pedig az Üdítő látható az m1-en. A tervek szerint a későbbiekben az ország ügyeivel foglalkozó társadalmi műsort vetít csütörtök esténként a nemzeti főadó. Jövőre hétköznap este 21 órától látható Az Este című hírháttér-magazin, fél tíztől pedig A nap filmje következik.

Megszűnik a Szempont és a Múlt-kor

Szombaton délelőttönként rajzfilmeket, ifjúsági sorozatokat vetít az m1, a vasárnap délelőtt pedig továbbra is a vallási programoké. Hétvégén délutánonként az MTV egykori nagysikerű műsoraiból válogat a Hogy volt…!? címmel induló sorozat, amelyben többségében csonkítás nélkül láthatunk népszerű régi adásokat ebéd után az m1 műsorán − például tévéseket más szerepben, Alfonzó paródiáit vagy éppen a Volt 1×1 zenekar című filmet. Szombaton a Híradó után a SzerencseSzombat következik, majd krimiket, dokumentumfilmeket és koncerteket sugároz az m1.

Vasárnap a Panoráma, a Magyarország története és A szólás szabadsága után filmek, új tévéjátékok, színházi közvetítések, illetve a Kultúrház látható a nemzeti főadón. Az köztévé öt éve indult kulturális magazinja szintén megújul: január közepétől élőszerűen rögzített kulturális talkshow-ként folytatja pályafutását. A magazinok közül egyelőre nem folytatódik a Sztársáv, a Szempont és a Múlt-kor.

Az m2 ismétel

Az m2 megőrzi kulturális-tudományos tematikáját, de közszolgálati feladatát nagyobbrészt ismétlésekkel látja el. Hétköznap a tudáscsatorna zömében nemzetiségi műsorokat, portrébeszélgetéseket, ismeretterjesztő magazinokat, zenei válogatásokat és filmsorozatokat sugároz.

A reggeli műsor ismétlése után (Ez történt Ma reggel – m2; 17.40) változatlanul Esti mese, Híradó, filmsorozatok és zenei válogatások következnek, majd az éjszakai kínálat előtt a Záróra című portréműsor zárja a napot. A hétvégi kínálatban továbbra is nagy hangsúlyt kapnak az ifjúsági sorozatok, ismeretterjesztő munkák és a klasszikus mozik, esténként pedig továbbra is magas művészi értékű filmkínálattal várja nézőit az m2.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik