Üzleti tippek

Jó évet zártak a biztosítók

Kedvező évet zárnak az idén a nagy nemzetközi biztosítók és viszontbiztosítók: az elmúlt évhez viszonyítva a kifizetett kártérítési összeg kevesebb mint felére csökkent, mivel az idén lényegesen mérséklődött a jelentősebb természeti katasztrófák száma.

A világ vezető viszontbiztosítója, a Munich Re AG összesítése szerint a globális biztosított veszteségek elérték a 22 milliárd dollárt, a 2008-as 50 milliárd dollár után. A természeti csapások okozta teljes anyagi kár – a nem biztosított károkkal együtt – az idén csupán 50 milliárd dollárt tett ki világszerte, szemben a tavalyi 200 milliárd dollárral.

A csökkenés főként a kevesebb földrengésnek és hurrikánnak köszönhető, bár a klímaváltozással összefüggő lokális természeti csapások – így a heves viharok, tornádók, vagy trópusi felhőszakadások – száma erősen nőtt.

Az idén biztosítási szempontból a legköltségesebb természeti katasztrófa a Klaus névre hallgató téli vihar volt, amely tavaly januárban Spanyolország északi és Franciaország délnyugati részén tombolt, összesen 5,1 milliárd dollár kárt okozva. Ebből 3,0 milliárd dollárnyit biztosítottak.

Ugyanakkor a legtöbb halálos áldozatot a szeptember végi szumátrai földrengés követelte: 1200-an vesztették életüket, amikor a Richter skála szerinti 7,6-es földrengés több tízezer otthont döntött romba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik