Üzleti tippek

Tippek – ami az adóváltozások előtt még megléphető

Jövőre is számos adóváltozással kell szembenézniük a vállalatoknak. Íme néhány tipp a Deloitte Zrt. szakértőjétől, Veszprémi Istvántól, amelyeket érdemes megfontolni még az adóváltozások életbe lépése előtt.

Idén még adómentesen adható utalványok

A munkavállaló részére 2009-ben adható hideg étkezési utalvány havi 6000 forint, míg a melegétkezési utalvány havi 12 000 forint értékig adómentes természetbeni juttatásnak minősül. Ha a munkavállaló részére nyújtott juttatás értéke a 2009. év folyamán még nem érte el a fenti összeghatárt, részére étkezési utalvány 2009. december 31-ig még a 2009. évi szabályok szerint, tehát a fenti összeghatárig adómentesen nyújtható.

Jövő évi helyi utazási bérlet – még idén

2010. január 1-től a munkáltató által a nevére szóló számlával megvásárolt, a munkavállaló részére kedvezményesen vagy ingyenesen juttatott helyi utazási bérlet után 25 százalékos mértékű közteher fizetendő. Amennyiben azonban a bérletek megvásárlása és kiosztása – az éves bérletekre is – még 2009-ben megtörténik, a 2009. évi szabályok alkalmazandók, azaz a juttatás adómentesen nyújtható.

Eseti készpénzjuttatás 2010-ben

Érdemes megfontolni a 2009. év végi, vagy valamely más, eseti, egyébként a munkáltató döntésétől függően adható készpénzjuttatás 2010-ben történő kifizetését, amennyiben ez a juttatás a 2010. január 1-jétől alkalmazandó 17 százalékos (21,6 százalék) adómértékkel kedvezőbb feltételekkel adózna, mint 2009-ben.

Ingyenes ügyletek – még idén

Az ingyenes ügyletekre vonatkozóan jelentős változások lépnek hatályba 2010. januártól. Az új szabályok értelmében az adott/kapott támogatás, térítés nélkül átadott/átvett eszköz, térítés nélkül nyújtott/kapott szolgáltatás, ellenérték nélküli tartozásátvállalás tételekkel a juttatónak nem kell növelnie, míg a juttatásban részesülőnek nem kell csökkentenie az adózás előtti eredményét. Bizonyos esetekben azonban az ingyenes juttatásokkal kapcsolatban elszámolt ráfordítás nem minősül vállalkozás érdekében felmerült költségnek, így bár a juttatásban részesülő fél nem veheti figyelembe csökkentő tételként, a nyújtó félnek adófizetési kötelezettsége keletkezik.

Ha valamely társaság ilyen ingyenes ügyletet tervez a közeljövőben, célszerű fontolóra vennie, hogy a tranzakciót az új vagy a december végéig hatályban lévő szabályok alkalmazásával érdemesebb-e megvalósítani.

Iparűzési adó, mint csökkentő tétel

A helyi iparűzési adó alapján adóévi ráfordításként elszámolt összeg az adózás előtti eredményt csökkenti, amennyiben az adózónak az adóév utolsó napján nincs az állami vagy önkormányzati adóhatóságnál nyilvántartott (nettó) adótartozása. Az adóalap-csökkentés lehetőségének igénybevétele szempontjából érdemes odafigyelni arra, hogy a vállalat év végéig rendezze esetleges adótartozásait. A törvény az igénybe vehető csökkentő tétel mértékét az adózás előtti nyereség összegében maximalizálja. 2010-től ez a tétel kikerül az adóalap-csökkentő tételek közül, így idén alkalmazható utoljára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik