Üzleti tippek

Vöröseket sért a brit Tesco karácsonyi képeslapja

Magyarázkodásra szorult a brit Tesco, mivel viccesnek szánt üdvözlőkártyáján a vörös hajúakat vette célba. Néhány üzletből már vissza is vonták a lapot.

„A Mikulás minden gyereket szeret. Még a vörös hajúakat is.” áll egy karácsonyi üdvözlő kártyán, amely a brit Tesco áruházakban kapható, s a fotón a Mikulás ölében egy vörös hajú kisfiú ül. A kártya felbőszített a háromgyermekes anyukát, akinek leányai vörös hajúak.

A lapot a hölgy diszkriminatívnak tartja. „Ha a kövérek, vagy a színes bőrűek lettek volna kifigurázva, már óriási botrány kerekedett volna az ügyből” – panaszolta az anyuka a Mirror hasábjain, aki maga is vörös hajú. Az áruházlánc a panaszt követően leszedette a polcról a nehezményezett kártyát, de csak azon a településen, ahol a család lakik, máshol változatlanul elérhető.

Nem ez volt az egyetlen vöröseket ért reklámtámadás az utóbbi hetekben. Egy társkereső műsor reklámjában szerepelt az a provokatív mondat „hogyan szúrsz ki egy vörösesszőkét a sötétben”. A brit reklámetikai hatóság (ASA) helyt adott a hozzá érkező panaszoknak, amelyek a vörösesszőkék elleni nyílt támadásnak vélték a hirdetést, így azt betiltották. A műsor készítői azzal védekeztek, hogy éppen arra akarták bátorítani az embereket, hogy ne csupán a külcsínre, hanem az illető személyiségére is fordítsanak kellő figyelmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik