Üzleti tippek

Bizakodnak a magyar vállalati vezetők

Decemberben optimistábban látták a magyar vállalati vezetők az ország és vállalatuk gazdasági kilátásait, mint szeptemberben, azonban így is csak 40 százalékuk vélte úgy, hogy a következő hat hónapban fellendülés várható a gazdaságban - áll egy friss felmérésben.

Szeptemberben csak 25,8 százalék volt azok aránya, akik így vélekedtek – áll a Deloitte felmérésében. A vállalkozások többet fognak költeni tőkejavak beszerzésére, ami jó hír a cégek fejlődése és bővülése szempontjából – vélte Seres Béla, a Deloitte Zrt. szakértője.

A teljes közép-európai régióban elvégzett felmérés alapján az összes válaszadó mintegy harmada számít arra, hogy az elkövetkezendő 12 hónap során többet fog beruházni tőkejavakba, míg az előző, szeptemberi felmérés alkalmával ugyanezt csak 18,5 százalékuk gondolta így.

Magyarországon 56,7 százalék – az előző felméréshez képest 21 százalékponttal nagyobb – azon cégek aránya, amelyek szerint kaphatnának hitelt, ha szükségük volna rá.

A lengyelek a legoptimistábbak

A felmérés alapján a régióban a cseh vezetők optimizmusa ugrott meg a legnagyobb mértékben, miután a cseh válaszadók kétötöde már bízik abban, hogy a gazdaság fejlődési pályára áll, szeptemberben csak 12,9 százalékuk vélekedett így.

Ennek ellenére még mindig Lengyelországban a legbizakodóbbak a cégvezetők: a felmérés szerint 74,1 százalékuk gondolja úgy, hogy a következő hat hónapban gazdasági fellendülés várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik