Üzleti tippek

Dübörög a magyar karácsonyfadísz-ipar

Új erőre kapott a hazai manufakturális karácsonyfa- és asztalidísz-gyártás, amit az is jelez, hogy a "termelésbe" nagyobb vállalkozások is bekapcsolódtak, a kisebb üzemek száma pedig gombamód szaporodik - írta pénteki számában a Napi Gazdaság.

A természetes anyagokból, elsősorban kézzel készült, exkluzív termékek iránt külföldön megnőtt a kereslet – állítja a napilap a piac szereplőire hivatkozva. Az amerikai és a nyugat-európai piacokon főként a bibliai jeleneteket ábrázoló, festett díszekre van igény.

A piac egyik szereplője szerint a hazai iparág elsősorban annak köszönheti fellendülését, hogy a sorozatban gyártott termékek iránt, főleg a gazdagabb országokban, évről évre csökken a kereslet. Ráadásul az elmúlt időszakban több német és osztrák gyártó is Magyarországra telepítette a termelést.

A piac egy másik, elsősorban bibliai alakokat ábrázoló, fából készült figurákat gyártó szereplője szerint a hazai iparág fejlődését segítette, hogy több jelentős hagyományokkal rendelkező svájci, osztrák és német üzem a közelmúltban bezárt, mert nem volt megfelelő szakember-utánpótlás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik