Üzleti tippek

Tévét indítana Magyarországon a román médiacézár

Magyarországon is televízióadót akar indítani Sorin Ovidu Vantu román médiamágnás, aki reméli, hogy már a jövő évben megvalósulhat a beruházási terve.

A Realitatea-Catavencu román médiabirodalom fő részvényese a Hotnews című romániai hírportálnak adott interjújában kifejtette: terjeszkedni akar a Moldovai Köztársaság, Magyarország és Szerbia audiovizuális médiapiacán is. Az üzletember azzal indokolta döntését, hogy ezek az országok “közel állnak a szívéhez”.

Vantu mindhárom országban elsősorban televíziót akar alapítani. Arra a kérdésre, hogy Magyarországon és Szerbiában milyen típusú televíziót akar működtetni, kijelentette: a romániai Realitatea TV politikai és a The Money Channel gazdasági-pénzügyi hírtelevíziók jellemzőit ötvöző új adóra gondolt. Reméli, hogy a két országban legkésőbb 2011-ig elindíthatja saját televízióját. Vantu ugyanebben az interjúban megerősítette, hogy nem hisz az írott sajtó jövőjében, ezért leépíti fokozatosan romániai médiabirodalmának ezt a részét, és az internetes médiába, a rádióba, de főleg televízióba fog beruházni.

A vitatott múltú üzletember médiabirodalma jelentős – a román sajtó szerint 15 millió euró – veszteséget halmozott fel. Vantu a nemzetközi gazdasági válság mellett azzal magyarázza a kedvezőtlen pénzügyi mérleget, hogy csak öt éve vette át a médiacsoportot, amely azóta folyamatosan terjeszkedett, és beruházásokat igényelt.

Az 54 éves Sorin Ovidiu Vantu az elmúlt években több médiavállalkozás tulajdonosa is volt. Ezek közül a legismertebb a négy tévécsatornát (Realitatea Tv, The Money Channel, Romantica, Telesport), két rádióadót (Radio Guerrila, Total), tíz újságot (többek közt Business Standard, Money Express vagy az egyik legnagyobb hirdetési bevételű ingyenes heti programmagazin, a 24-Fun) és a NewsIn médiaügynökséget magában foglaló Realitatea–Catavencu csoport. Az üzletember 1997-ben fektetett be először a médiába, s addigra már jócskán volt mit a tejbe aprítania korábbi kétes tevékenységeinek köszönhetően.

A leggazdagabb románok legutóbbi toplistája szerint – amit a Capital című gazdasági hetilap készített el – Vantu a harmadik helyet foglalja el, vagyonának értékét 1,2 milliárd euróra becsülték, míg egy másik, 2008-as összesítés szerint az ötödik helyen állt 850 millió eurós vagyonnal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik