Üzleti tippek

Százezret költünk elektronikai termékekre

Korábban kezdődött a karácsonyi vásárlási láz, de kisebb az ajándékvásárlási kedv mint tavaly, derül ki az LG Electronics kutatásából. A megkérdezettek 47 százaléka ugyannyit, vagy kevesebbet tervez költeni elektronikai termékekre, átlagban 106 ezer forintot.

A tavalyi évhez képest idén valamivel hamarabb kezdték megvásárolni a karácsonyi ajándékokat, 5-ből 2 vásárló már november közepén elindult az ajándékbeszerző körútra, azonban további 40 százalék csak december elején-közepén tervezi elkezdeni. Csak 6 százalékuk hagyja az utolsó pillanatra a vásárlást, főként a 20-39 éves férfi korosztály, míg tavaly ez az arány 10 százalék volt.

A felmérésből kitűnik, hogy a kedvezőtlen gazdasági helyzet hatására idén kisebb a vásárlási kedv, hiszen a válaszadók átlagosan 106 ezer forintot terveznek költeni a karácsonyi időszakban elektronikus termékekre, a tavalyi 127 ezer forinthoz képest.

Az LG kutatásából is kiderül, hogy 2008-hoz képest duplájára, 24 százalékra nőtt azok aránya, akik a szigorúbb feltételek ellenére, valamilyen áruhitelből vagy személyi kölcsönből fogják finanszírozni az ajándékvásárlást. 10-ből 6 vásárló készpénzzel vagy bankkártyával tervez fizetni a vásárolt elektronikai termékekért, 3-mal kevesebben, mint 2008-ban, míg hitelkártyát vagy bevásárlókártyát ugyanannyian használnak majd (12 százalék).

Mit veszünk?

A felmérés változatlan eredményt hozott azon a téren, hogy milyen elektronikai cikkre költenek majd leginkább az emberek. Az idei év slágere újra a mobiltelefon lesz (24,1 százalék), ezt követik várhatóan a LCD és plazma TV-k (18,5 százalék), valamint a számítástechnikai kiegészítők – pendrive, memóriakártya (17,4 százalék). A sorban csak ezután következnek a háztartási kisgépek (kávéfőző, vasaló, porszívó, kézi mixer), DVD lejátszók, digitális fényképezőgépek, mp3 és mp4 lejátszók. Az elmúlt évhez viszonyítva TV-t hasonló arányban terveznek vásárolni a megkérdezettek (2008: 18,7 százalék), mobiltelefont pedig idén többen fognak ajándékozni (2008: 19,4 százalék).

Számtalan karácsonyi ötlet és értékes nyeremények.
www.advent.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik