Üzleti tippek

Még nyitva a válságkezelő pénztárca

Sokkal kevesebb cég pályázott eddig képzéssel egybekötött munkahely-megőrzési támogatásra, mint korábban. Pedig milliárdok fordíthatók még válságkezelésre.

Még mindig több milliárd forint uniós forrás áll cégek rendelkezésékre, amit a munkavállalók szakmai fejlesztésére, ezzel pedig a versenyképesség növelésére, és piaci pozíciójuk stabilizálásra fordíthatnak.

A TÁMOP 2.3.3/A. „Munkahelymegőrző támogatás képzéssel kombinálva” pályázat 20 milliárdos keretösszegének több mint a fele még 2009. december 31-ig várja a kis- és középvállalkozások (kkv) pályázati anyagait. Az uniós forrás célja, hogy az átmenetileg negatív üzleti pályára került cégeket a létszámleépítés helyett a dolgozóik képzésére ösztönözze. A jelenleg megítélt 6 milliárd forint egyharmada sincs annak a 20 milliárdos támogatásnak, amely megakadályozhatja az elbocsátásokat és kiutat jelenthet a válságból a szükségszerű fejlesztések és fejlődés irányába.

A TÁMOP 2.3.3/B. „Nagyvállalkozások OKJ-s és akkreditált képzéseinek támogatása” című pályázat 10 milliárdos forrásának kevesebb, mint az egynegyedére érkezett eddig igénylés. A nagyvállalatok munkahelymegtartó erejének növelését, illetve a válságból való kilábalást támogatják azok a módosítások, amelyek a konkrét képzéseket érintik. Ennek értelmében a súlyozott óradíjátlagok emelésével kis létszámú, hatékony vállalati tréningek is megvalósíthatóak.

Mostantól a magasabb jövedelmű kör is bevonható a pályázatba, hiszen a bér- és járuléktámogatás határát megemelték a minimálbér háromszorosáról annak ötszörösére – melynek részleteit a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség oldalán olvashatják.

A pályázóknak azt is érdemes tudniuk, hogy de minimis és átmeneti támogatás ötvözeteként az uniós értékhatárig önrész nélkül, 100 százalékos intenzitással hívható le a pályázati forrás. A hatóság a béreket, a hozzá tartozó járulékokkal a TÁMOP 2.3.3 keretében nem a valódi költségek szintjén, hanem 160 százalékosan számítja be. A 250 fő feletti vállalatok körében állami és önkormányzati tulajdonúak is indulhatnak.

A támogatások megszerzéséhez DFT-Hungária térítésmentesen vállalja a vállalkozások pályázati lehetőségének elemzését és prezentációját. A szolgáltatást a 06 20 338 0696 telefonszámon és a tamop@dft-hungaria.hu e-mail címen lehet igényelni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik