Üzleti tippek

iPod nélkül nincs karácsony

Az Apple médialejátszója a legnépszerűbb karácsonyi ajándék az Amazon kívánságlistát összeállító felhasználói körében. Az iPod Touch különböző változatai mellett digitális fényképezőgépre, LCD tévére, illetve nagy kapacitású külső meghajtóra vágynak a legtöbben az internetes áruház kínálatából.

Az Amazon négy ország – USA, Egyesült Királyság, Németország, Franciaország – felhasználóinak kívánságlistája alapján készítette el az idei karácsony elektronikai slágertermékeinek rangsorát. Nos, a négy TOP 10-es lista alapján az Apple főhadiszállásán akár már ünnepelhetnek is az értékesítésért felelős vezetők, hiszen egyértelműen a cég médialejátszója a legnépszerűbb karácsonyi ajándék az Amazon felhasználói körében. Több országban a tízes lista élén végzett az iPod valamelyik változata, de valamennyi rangsorban igen domináns volt a lejátszó.

Különösen az Egyesült Államokban sokan szeretnének Canon digitális tükörreflexes fényképezőgépet, míg a németek inkább a Samsung kínálatából csemegéznének, okostelefont és LCD tévét látnának szívesen a karácsonyfa alatt a dél-koreai cég termékei közül.

Az Egyesült Államokban egyértelműen a Canon tarolt, a cég egyik tükörreflexes digitális fényképezőgépe került az első helyre, de a japán társaság további 5 termékével képviselteti magát a TOP 10-ben. Az Apple iPod Touch két változata is befért a lista élére, mellettük házimozi vetítő, illetve nagy felbontású digitális kamera szerepel még a rangsor első tíz helyén.

Németországban a Samsung uralja az Amazon felhasználók kívánságlistáját, a legtöbben a dél-koreai cég egyik okostelefonját látnák legszívesebben a fa alatt. A társaság további három készülékkel képviselteti magát a német lista első tíz helyén, igaz a karácsonyi kívánságlisták összeállítói valószínűleg igen tehetős ajándékozókra számítanak, hiszen netbook és egy felső kategóriás LCD televízió is szerepel a rangsorban a cégtől.

A briteknél úgy tűnik, teljes erővel tombol az iPod mánia, a szigetországi Amazon felhasználók leginkább erre a termékre vágynak. A 8 gigabájtos Apple iPod Touch vezeti az angliai rangsort, rögtön utána a médialejátszó 32 gigabájtos változata jön, míg a 160 gigabájtos iPod Classic a 8. helyen szerepel. A brit felhasználók karácsonyi kívánságlistáján két fajta külső meghajtó is szerepel, illetve ott is népszerűek az LCD tévék, a Toshiba és az LG egy-egy modellje került be a TOP 10-be.

Kissé meglepő módon a franciáknál egy külső meghajtó végzett az első helyen – igaz, egy terabájt kapacitású, amin azért jó sok filmet és zenét lehet tárolni -, míg az Apple médialejátszója a második helyen végzett. A listán szerepel még többek között a Samsung egyik mini notebookja, a Panasonictól egy digitális fényképezőgép, illetve egy GPS készülék is, a Garmintól.

Nos, az majd csak a karácsonyi ünnepek alatt derül ki, hogy mennyire válnak valóra a kívánságlistát összeállítók reményei, jó jel lehet azonban – legalábbis az amerikaiak számára, hogy a jelek szerint a válság ellenére sem csökkent a netes áruházak felhasználóinak vásárlási kedve a tengerentúlon. A comScore piackutató cég adatai szerint november első 22 napján az Egyesült Államokban 8,21 milliárd dolláros forgalmat értek el a webes boltok, ami 2 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

Számtalan karácsonyi ötlet és értékes nyeremények.
www.advent.hu

Ez mindenképpen jó hír az amerikai internetes áruházak számára, hiszen az eddigi nehézségek ellenére – az év első tíz hónapjában 1 százalékkal, 100,7 milliárd dollárra csökkent a forgalmuk 2008-hoz képest – , meglepően jól indult a karácsonyi időszak. A szezon java azonban még csak most jön az amerikai on-line kereskedők számára, legalábbis a comScore előrejelzése szerint. A társaság szakértői a teljes karácsonyi szezonra – november-december – összesen 28,8 milliárd dolláros forgalommal számolnak, ami 2008 hasonló időszakához képest 3 százalékos bővülést jelentene.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik