Üzleti tippek

Keresi a gázt a Falcon a Makói-ároknál

admin
admin

2009. 11. 26. 15:48

A Falcon folytatja a földgáz-kitermelést előkésztő munkát a Makói-ároknál, nincs olyan új fejlemény, amely szükségessé tenné a korábbi tervek felülvizsgálatát - jelentette ki Szabó György, a kanadai cég magyar leányvállalata, a TXM Magyarország Kft. ügyvezetője csütörtökön Óföldeákon.

“Komoly nehézségek vannak, de olyan új információ nem került napvilágra, amely indokolná az eredeti tervek felülvizsgálatát” – mondta a szakember a cég kútjainál tartott sajtótájékoztatón.

A Falcon szakemberei azon dolgoznak, hogy megtalálják a megfelelő módszert a Makói-árok mélyén található nem hagyományos szénhidrogén-készlet kitermeléséhez. Ha ez sikerül – amint Észak-Amerikában is történt – a termelés már 2012-től annyira felfuthat, hogy akár néhány éven belül fedezheti a teljes – éves szinten 13 milliárd köbméter körüli – hazai földgázszükségletet – mondta Szabó György.

A Makói-árokban mélyén a nem hagyományos szénhidrogénkészlet rendkívül tömör kőzetben található, kitermeléséhez mikrorepedéseket kell létrehozni a több ezer méteres kutak mélyén, 200 Celsius-fok körüli hőmérsékleten, hatalmas nyomás mellett. A technológia Észak-Amerikában működik, jelenleg ennek a módszernek az adaptálása folyik – magyarázta a szakember.

A cég számításai szerint a Makói-árokban található nem hagyományos szénhidrogénkészlet kitermelése hordónkénti 50 dolláros olajár fölött lehet gazdaságos.
Jelenleg egy kút fúrásának költsége 40-50 millió dollár között van, ahhoz a kitermelés gazdaságos legyen ezt a költséget 10 millió dollár körülire kell leszorítani – közölte az igazgató.

Molnár József szolnoki bányakapitány a sajtóban megjelent nyilatkozatára reagálva – mely szerint 2012-ben visszavonhatják a Falcon kitermelési engedélyét – elmondta, a cég kutatási engedélye 2007-ben járt le, ekkor kértek kitermelési engedélyt. Ennek visszavonására akkor lehetne lehetőség, ha a Falcon öt éven át nem kezd hozzá a kitermeléshez vagy öt évig szünetelteti azt. A vállalkozás azonban jelenleg is kitermelést folytat, és ezután a jogszabályoknak megfelelően bányajáradékot is fizet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.