Üzleti tippek

Szörpös demonstráció Pölöskén

Pölöskén a szörpüzem egykori dolgozói közel hat hónapi elmaradt bérükért kezdtek demonstrációt a felszámolás alatt lévő cég telephelye előtt.

A július óta felszámolás alatt lévő Bognár Szörp Kft.-ben több mint 150 ember dolgozott, őket csoportos létszámleépítés keretében küldték el. Hajnali 5 órakor kezdtek gyülekezni a volt munkatársak, 6 óráig 30-40 ember érkezett meg volt munkahelye elé.

A telephelyet jelenleg bérlő – és a korábbi dolgozók közül közel 40 embert foglalkoztató – Janicsek Kft. ügyvezetője, Janicsek Béla a helyszínen azt mondta a demonstrálóknak, hogy tudomása szerint több büntetőfeljelentés, valamint a volt cégtulajdonos és a felszámoló közötti viták miatt nem jutottak még hozzá elmaradt bérükhöz.

A bérlő információja szerint Bognár Kálmán, a Bognár Szörp Kft. tulajdonos-ügyvezetője nem adta át a felszámoló Marosholding Kft.-nek cége könyvelését, emiatt a felszámoló nem tudja lehívni a bérgarancia-alapból a dolgozók elmaradt juttatásának összegét. Janicsek Béla azt mondta: ezeket az iratokat részben itt, részben a volt tulajdonosnál őrizték, és szeptemberben egy rendőrségi házkutatás keretében foglalták le.

A jelenlévők elmondták: többségük az elbocsátása óta nem talált munkát, jelentős tartozásaik vannak, amiket nem tudnak kifizetni, hiszen nem kapták meg elmaradt bérüket. Úgy tudják, a számukra összesen több mint 200 millió forint jár, ez a januártól júliusig terjedő időszakra szóló elmaradt bér. Az üzem bérlőjének azonban többen is arról beszéltek a telep előtt összegyűlt csoportból, hogy az ő tudomásuk szerint nem a volt tulajdonos, hanem a felszámoló akadályozza, hogy hozzájussanak az elmaradt bérükhöz.

Szabó Tibor, a felszámoló Marosholding ügyvezetője október 6-án szintén azt közölte az MTI-vel, hogy Bognár Kálmán nem adta át az iratokat, nem készült el a zárómérleg, ezért nem lehet lehívni a bérgarancia-alapból a szükséges pénzt. Elmondta azt is, hogy megítélése szerint a cég vagyona nem is fedezi a 2,5 milliárd forint körüli hiteltartozást.

Bognár Kálmán ezzel szemben október 14-én arról beszélt az MTI-nek, hogy a Marosholdingot május 15-én végelszámolással bízta meg, ezért az azóta felszámolónak is kijelölt társaságnak magának kellene elkészítenie a zárómérleget. Kifejtette azt is, hogy a birtokába került bizonyítékok alapján büntetőeljárást kezdeményezett a Marosholding ellen, mert szerinte törvénytelenül indult és folyik cége felszámolása. Meglátása szerint a felszámoló valójában cége vagyonának megszerzésében és kijátszásában, nem pedig megőrzésében érdekelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik