Üzleti tippek

Csalárd csődveszély és összeomlás az építőiparban

admin
admin

2009. 11. 23. 11:53

Egyszerre jellemző az építőiparban a megélénkült cégalapítási, és megszüntetési kedv - a cégalapítási kedv mögött valószínűleg nem a gazdaság rózsaszínű kilátásai állnak.

Októberben több mint 300 építőipari céggel szemben indítottak felszámolási eljárást a hitelezők, miközben tavaly év elején havonta jellemzően 200–230 cég ment tönkre az ágazatban – olvasható az Opten céginformációs szolgáltató közleményében.
Tovább tart a rendkívül gyors ütemű növekedés a végelszámolásoknál, a növekedés üteme meghaladja az 57 százalékot.

Októberben ugyanakkor 30 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Váratlan a fordulat, és az Opten szerint minden szempontból rossz fejleménynek kell tekinteni, ha ez tendenciává válik. Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója szerint a jelenlegi megrendelésállomány mellett ugyanis kizárt, hogy az adóelkerülésen vagy az előre eltervezett csalárd csődön kívül bármi is nagy számban késztethetne cégalapításra embereket az építőiparban.

Nagy kár a stratégiai igazgató szerint, hogy a kormány is rásegít erre a cégalapítási korlátok csökkentésével és a tulajdonosok lakcímének titkosításával.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.