Üzleti tippek

Az RTL-hez ragaszkodnak a magyarok

Az RTL Klubot választanák a legtöbben magányuk enyhítésére egy lakatlan szigeten, ha csak egy tévécsatornát vihetnének magukkal – derül ki a TÁRKI felméréséből.

A magyar tévénézők az RTL Klubhoz ragaszkodnak leginkább, a megkérdezettek 34,3 százaléka ezt a csatornát választaná, ha egy évet kellene egy lakatlan szigeten töltenie, és csak egy tévéadót nézhetne – derül ki a TÁRKI kutatásából. A legnézettebb hazai csatorna az egyes korosztályokon belül is toronymagasan a legvonzóbb alternatíva lenne a megkérdezettek körében egy évnyi magányuk enyhítésére. A leginkább a 18-29-es korosztályban tarolt az RTL Klub, az ilyen korú megkérdezettek 38,1 százaléka választaná a csatornát „száműzetése” idejére.

Az összes válaszadót vizsgálva a TV2 végzett a második helyen, de egyes korcsoportokban bizony megszorongatták az adót. Így például a 18-29 évesek egyformán 7,4 százaléka választaná a TV2-t és a Discovery Channelt, ha csak egy tévécsatorna jelentené a szórakozást. A 50 évnél idősebbek körében pedig az MTV1 meg is verte a kereskedelmi adót, a közmédiumot a szépkorúak 15,2 százaléka vinné magával, míg a TV2-t 12,6 százalékuk.

A TÁRKI felmérésében megvizsgálták azt is, hogy lakóhely szerint melyik tévéhez ragaszkodnának leginkább a magyarok. A budapestiek körében az RTL Klub lenne a legnépszerűbb csatorna, ha csak egyet vihetnének magukkal egy lakatlan szigetre, míg a TV2-t és az MTV1-t egyaránt 7,6 százalékuk választaná. Az RTL Klub egyébként a nagy- és kisvárosi, illetve a falvakban élők között is favoritnak számít. A TV2 a nagy- és kisvárosokban egyaránt a második helyre került, a falvakban lakók körében azonban az MTV1 népszerűnek bizonyult az adónál.

A felmérés készítői rákérdeztek arra is, hogy ha további tévécsatornák is elérhetőek lennének a lakatlan szigeten, akkor mit néznének még szívesen a magyar tévézők (több adót is megnevezhettek). Nos, ebben az összevetésben a TV2 bizonyult favoritnak, az összes megkérdezett 38,5 százaléka választaná második adónak, míg az RTL Klubot 28,2 százalékuk. Úgy tűnik, egy lakatlan szigeten sokak szerint izgalmas lehet egy ismeretterjesztő csatorna is, második adóként a megkérdezettek 18,3 százaléka a Spektrumot vinné magával.

Akadnak azért olyanok is szép számmal, akik úgy érzik, televíziózás nélkül is kibírnának egy évet egy lakatlan szigeten. A TÁRKI felmérésében részt vevők 8,8 százaléka nyilatkozott úgy, hogy egy tévécsatornára sem lenne kíváncsi abban az egy évben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik