Üzleti tippek

BKV-sztrájk jöhet

Decemberben sztrájkba léphetnek a BKV dolgozói, ha nem sikerül a cég anyagi problémáit megoldani, vagy nem sikerül megegyezni az év végén lejáró kollektív szerződésről.

A szakszervezeti szövetség információi szerint ha az állam nem adja meg a garanciát a 30 milliárd forintos hitelre, akkor január 8-án nem tudja a BKV a fizetéseket átutalni. A cég menedzsmentje ezt az értesülést nem cáfolta – mondta Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke.

Ha decemberben nem haladnak megfelelő ütemben a tárgyalások, akkor az év végén sztrájkolni fognak a dolgozók – hívta fel a figyelmet. Akkor is be fogják szűntetni a munkát, ha január 8-án a BKV nem utalja át a dolgozók fizetését – fűzte hozzá. Az idei évet is úgy tudja a BKV „átvészelni”, hogy a működési költségeken takarékoskodnak. Emiatt a tervszerű javításokat eltolják, ezért a napi meghibásodások száma jelentősen megugrott.

A kollektív szerződés tervezett módosításával legfeljebb kétmilliárd forintot spórolnak, ez a cég éves, 15 milliárdos hiányát alig csökkenti, viszont a dolgozókat nehezebb élethelyzetbe hozza – mondja Gulyás Attila. Kocsis István az MTI-nek október 16-án adott interjújában kifejtette: a 30 milliárd forintos hitel 2010 végéig biztosítja a BKV működőképességét, a kormány által támasztott elvárásoknak pedig – szerintük – megfeleltek.

Bajnai Gordon kormányfő még augusztus végén azt mondta: tárgyalni csak olyan önkormányzati vállalatokkal tudunk, amelyek rendet tesznek és tartanak a házuk táján. Ez nemcsak a BKV-ra vagy Budapestre, de minden önkormányzatra vonatkozik. Meg kell teremteni a felelős gazdálkodás feltételeit, és csak utána lehet beszélni bármilyen támogatásról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik