Üzleti tippek

Válságnyertes cégek

admin
admin

2009. 11. 12. 06:30

Különböző okok miatt lehet sikeres a válságban is egy cég. Némelyeknél a tőkepiac már tükrözi ezt a sikert, másoknál még nem.

1. Nyersanyagsztori

Ha hiszünk a nyersanyagárak gyors visszatérésében, akkor a leginkább olyan részvényekből érdemes vásárolni, ahol a meglevő országkockázat miatt különösen sokat büntetett a piac. Ilyenek lehetnek az orosz Lukoil, Gazprom, Szurgut és a brazil Petrobras.

2. Járműipar

Ha elfogadjuk, hogy a járműipart, mint a válság által nagyon érintett szektort kicsit túlalázták a befektetők, akkor biztosan lesz korrekció, de kik lehetnek ennek a nyertesei? Biztosan nem az amerikai óriások, a GM, a Ford, vagy a Chrysler, sokkal inkább olyan cégek, amelyek kisebb, energiatakarékos autóikkal benyomulhattak a szenvedő gyártók hagyta piaci résbe. Nyertes lehet a Volkswagen, illetve mindenekelőtt a Toyota.

3. Pozíciójavítók

Néhány szektorban a válság alatt kisebb cégek nagyban növelték piaci tortaszeletüket. Csak pár példa, az informatikában az Apple, hajógyártásban a Sony, fénymásológyártásban a Canon, motorkerékpár-gyártásban a Honda ért el „békeidőben” nehezebben realizálható részesedésnövelést.

4. Sikeres pénzügyi cégek

Amikor egy éve csődbe ment a Lehman Brothers, versenytársai közül pedig többeket felvásároltak nagy amerikai kereskedelmi bankok, temettük az amerikai befektetési bankokat. Ketten azonban, a JP Morgan és a Goldman Sachs függetlenek maradtak, nem kaptak állami segítséget, és újabban azzal borzolják a kedélyeket, hogy újra döbbenetes nyereségeket érnek el és hatalmas bónuszokat fizetnek. Tehetik is, egy vergődő piac legjobb embereit tudták begyűjteni, megfelelő ügyfélkörrel, dübörög az üzlet.

5. Osztalékpapírok

Végül evezzünk hazai vizekre. Nemrég még kétszámjegyű volt a kockázatmentes hozam, immár csak 6,5 százalék. Mennyivel többet ér ebben a környezetben egy magas osztalékot fizető részvény? A hozamesés nem került bele érdemben az ELMŰ vagy a Magyar Telekom részvényeinek árfolyamába. Nem tűnnek rossz befektetésnek a magyar osztalékpapírok sem!

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.