Üzleti tippek

Cégbirodalmat épített Overdose tulajdonosa

Rossz lóra tett a CIG Közép-európai Biztosító Zrt., amikor a magyar galoppsztár, Overdose támogatója lett az idén. A derbinyertes hónapokkal ezelőtt lesántult, futtatóját, Mikóczy Zoltánt pedig Romániában azzal gyanúsítják, hogy felszámolás alatt álló húsipari cégéből 700 ezer lej (mintegy 43 millió forint) értékű berendezést akart Magyarországra csempészni a hitelezők elől. Ügyvédje – aki kérte, hogy a nevét ne említsük – a Figyelő érdeklődésére cáfolta, hogy Mikóczy lopást, illetve csődbűntettet és okirat-hamisítást követett volna el. A szlovákiai magyar vállalkozó ugyanis nem tudott arról, hogy a romániai cége ellen elrendelték a felszámolási eljárást, az ügyvezető erről őt nem tájékoztatta, s a hatóságoktól sem értesült róla. Így a gépek elszállításakor abban a hiszemben volt, hogy azokkal szabadon rendelkezhet.


Fotó: AFP

Fotó: AFP

ACÉLOS KEZDET. Az ügyvéd szerint azon magyar társaságok működését, ahol Mikóczy ügyvezető, nem lehetetleníti el, de jelentősen megnehezíti az ő romániai fogva tartása. Ezek szerint könnyebbség, hogy a tulajdonában lévő cégeket nem mind ő irányítja. Vállalkozásai számosak, s a tevékenységek köre mind Szlovákiában, mind Magyarországon sokrétű (lásd külön).

Mikóczy Zoltán a vasiparban gazdagodott meg. Ferrolux néven még 1990-ben alapított céget Szlovákiában, azon keresztül szállított Csehországból Magyarországra vasanyagot. Együttműködött például a Nová Hut Ostrava óriáskohóval, amellyel 1997-ben közös társaságot hozott létre hazánkban. A Nová Hut Hungária Rt.-nél azonban 2005-ben felszámolási eljárás indult. Ugyanabban az évben Mikóczy hasonló profillal megalapította a Steel Center Hungary Zrt.-t. Legalábbis több interjúban a sajátjaként említette e vállalkozást, amelyet az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) céginformációs rendszere szerint az egyesült államokbeli Albanyben bejegyzett Melwitz Holding LLC. és a ciprusi Emsc-Expert Marketing Services Ltd. birtokol.

Cégbirodalmat épített Overdose tulajdonosa 2

Az acélmágnás a kilencvenes évek elején kezdett versenylovakkal foglalkozni. Hat társával együtt Vágsellyén hozott létre versenylóistállót. Ilyen profilú vállalkozása is van nálunk, a MIKO Racing and Trading Kft. A kevésbé ígéretes lovakat Vágsellyén hagyta, a jobbakat Magyarországon, a sportágban szaktekintélynek számító Ribárszki Sándor gondjaira bízta, köztük Overdose-t is, amely a tulajdonos nevét országos ismertségűvé tette. A csodaló azonban már nem egyedül Mikóczyé: szindikátusi szerződéssel két szlovák állampolgár, Czucz István és Mario Hoffmann is „beszállt”.

Szlovákiai céges jelenlét

● Ister-Pack (csomagolás, száraztésztagyártás)
● THL Slovakia (kis- és nagykereskedelem, tanácsadás, közvetítés)
● Unicoop International (kis- és nagykereskedelem, tanácsadás)
● Univerzál MZ&MZ (lótenyésztés)
● Univerzál MZ&MZ Plus (ingatlanközvetítés, takarítás)

MŰHOLD ÉS TÉSZTA. Mikóczy a távközlési szektorban is nyomul: ügyvezető igazgatója a TCM Hungary Kft.-nek, amelynek főtevékenysége a műholdas távközlés. Bár a TCM rövidítést a kábeles, műholdas és földi digitális csatornákon elérhető Turner Classic Movies csatornával azonosítják, ez a társaság nem az amerikai mozicsatorna leányvállalata: a Steel Center Hungary Zrt.-n keresztül szintén a Melwitz Holding LLC. birtokolja, együtt a szlovákiai Ladislav Dohnanszkyval.

A felszámolás alatt álló romániai húsüzemen, a Karpat Carne, SRL-en kívül Mikóczy Zoltán érdekeltségébe több élelmiszer-ipari cég is tartozik. Ilyen az összesen hét tulajdonos kezében lévő csomagoló és száraztésztagyártó szlovákiai Ister-Pack; amelyet 1996-ban alapítottak. Az övé a kis- és nagykereskedelemmel, közvetítéssel és gazdasági tanácsadással foglalkozó THL Slovakia, amely 2005-ben jött létre. Hasonló nevű cége nálunk is van, a THL Magyarország Zrt., amely 2007-ben 75 millió forint árbevétel mellett 10 millió forint üzemi veszteséget hozott össze, mérleg szerinti eredménye azonban már csaknem 50 milliós nyereséget mutatott. A társaság tevékenységéről – amely a cégmásolat szerint „vegyes termékkörű nagykereskedelem” – szerettük volna megkérdezni Madár Nándort, az igazgatóság elnökét, de nem kívánt nyilatkozni. Annyit mondott, hogy Mikóczy befektetői szerepe nem érinti a cég működését, más közös vállalkozásuk pedig nincs.

Bár Mikóczy ügyvédjétől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a magyarországi érdekeltségek 2008-as beszámolóit a hatályos jogszabályoknak megfelelően elkészítették és leadták, ezeket egy kivételével nem találtuk meg az IRM céginformációs rendszerében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik