Üzleti tippek

Moody’s: rekordszinten a nem fizető cégadósok aránya

Moody's:rekordszintre nőtt októberben a nem fizető cégadósok száma a globális vállalati szektorban, és várhatóan csökkenni csak jövőre kezd.

A nemzetközi hitelminősítő listáján befektetési szint alatti – spekulatív – kockázati besorolással szereplő vállalatok közül október végén 12,4 százalék volt a törlesztési kötelezettségeiket nem teljesítők aránya.

A Moody’s kimutatása szerint ez az 1930-as évek nagy depressziója óta a legmagasabb arány. Egy éve a globális vállalati szektor cégadósainak még alig 3,0 százaléka volt nem fizető.

Az eddigi rekord 12,2 százalékos nem fizetői arány volt, 1991 júliusában.

A törlesztéseikkel leálló spekulatív besorolású cégek globális aránya azonban a hitelminősítő szerint valószínűleg már közel jár a tetőzéshez; ezt a Moody’s a jövő hónapban várja, 12,5 százalékos szinten.

A cég előrejelzési modellje most azt valószínűsíti, hogy ezután gyorsan csökken a nem fizetők aránya, amely jövő októberben várhatóan már csak 4,2 százalék lesz.

A világátlagon belül az amerikai vállalati szektorban 13,6 százalékon, Európában 10,2 százalékon éri el a csúcsát a törlesztésképtelenné váló cégadósok aránya a Moody’s spekulatív besorolási listáján – jósolja a csütörtöki előrejelzés.

A nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban a nem befektetői adósosztályzatú vállalatok törlesztési teljesítménye a globális vállalati szektor egészségi állapotának fő mércéje, mivel a befektetésre ajánlott – főleg magas, “A” kategóriás – besorolású cégek egyrészt igen ritkán válnak nem fizetővé, másrészt egyre kevesebb az ilyen osztályzatú vállalati adós.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik