Üzleti tippek

Ukrajnai reklámarc lett Merkel

Angela Merkel német kancellár képe csalogatja a vendégeket egy étterem dönernyársa mellett Ukrajnában, a Fekete-tenger melletti Odessza városban. Az ukrajnai német követség hangsúlyozta: a kancellár asszony egészen biztosan nem adta beleegyezését arcképe ilyen felhasználásához.

A kép 2008 júniusában készült a német fővárosban, a Berlin újraegyesülését ünneplő fesztiválon egy forgónyársgyártó cég döneres standjánál. A vállalkozás egyik vezető munkatársa szerint évek óta jelen vannak az eseményen, termékeiket kínálják a látogatóknak. Angela Merkel tavaly vágott a forgó nyárson grillezett húsból és evett egy falatot, később pedig újra visszatért: láthatóan ízlett neki az étel. Az ekkor készült fotó a cég internetes lapját is díszíti.

Az étterem menedzsere szerint a reklámfogás ötlete egy hirdetési ügynökségtől származik. Hozzátette: azóta lényegesen több vendégük van – mindenki tudni szeretné, valóban járt-e az étteremben Angela Merkel. Hivatalosan azonban senki sem tett panaszt náluk a fotó felhasználása miatt.

A Komszomolszkaja Pravda orosz lap szerint a megkérdezett reklámügynökség tagadja a visszaélés vádját. Azzal érvel, nem szerepel sehol az, hogy a képen Merkel látható: „Akár olyan nő is lehet, aki csak hasonlít a német kancellárra. Sokkal inkább az egészséges étkezés szimbólumáról van szó: a kép egy komoly asszonyt ábrázol, aki a legjobbat választja”. Nyikolaj Szjumin odesszai ügyvéd hangsúlyozta: az ukrán törvények is megtiltják fényképek felhasználását az érintett személy beleegyezése nélkül. Ezért a bíróság feladata lesz eldönteni, hogy ebben az esetben valóban reklámról van-e szó, vagy csak a fénykép jogtalan felhasználásáról.

Angela Merkel török ételek iránti lelkesedése már régen ismert. 2006-ban a közép-európai Walldorfban tett látogatásakor saját maga mesélte a sajtónak, mennyire kedveli a török ételeket, és hogy gyakran eszik dönert a berlini lakása közelében található török étteremben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik